REPORTAJ AFP. Amploarea dezastrului din Japonia socheaza echipele de salvare americane

In portul devastat al orasului Ofunato, pe coasta nord-estica a Japoniei, o echipa de pompieri din Los Angeles cerceteaza printre ramasitele caselor distruse de tsunami. In ciuda experientei lor in astfel de operatiuni, toti se declara socati.

Cei 70 de barbati de la Departamentul de Pompieri din Los Angeles, martori ai dezastrelor lasate de seismele devastatoare din Haiti si Noua Zeelanda, sau de uraganul Katrina, se numara printre primele echipe de salvare straine ajunse in Japonia dupa cutremurul din 11 martie.

Experienta in dezastre naturale ar fi trebuit sa-i pregateasca suficient. Insa chiar si ei sunt stupefiati de pagubele produse de valurile gigantice care au ravasit coasta nipona.

”E incredibil. Dincolo de faptul ca suprafata in cauza – vorbesc de 1.100 de kilometri – este imensa”. explica seful echipei, Dave Stone, aratand ca, in primele 2 zile pe teren, au reusit sa acopere doar 5 kilometri patrati.

De fiecare data cand descopera un cadavru, ei marcheaza locul pentru a fi gasit de autoritatile japoneze. Apoi isi continua drumul
Nu au gasit pana acum nici un supravietuitor. Frigul patruzator si lipsa apei nu este in favoarea lor.

Trei alte echipe internationale – una americana, una britanica si una chineza – lucreaza in portul de pescari. De-a lungul coastei, anumite zone au fost complet rase de pe suprafata pamantului, iar disparutii se numara cu miile. . Insa nu si la Ofunatp, unde au fost semnalati putini disparuti. Asta poate lasa de inteles ca localnicii au reusit sa fuga inainte de venirea valului. Sau, dimpotriva, ca familii intregi au fost complet decimate, iar nimeni n-a mai ramas ca sa reclame disparutii.

Insa numarul mortilor descoperiti pana acum nu este foarte mare, spune Dave Stone. „Cand am vazut urmele catastrofei, ne-am gandit ca trebuie sa fie oameni prinsi sub daramaturi”, insa am fost placut surprinsi sa constatam ca nu gasim foarte multe trupuri. ”Se pare ca oamenii au tinut cont de alerta si s-au pus la adapost”, adauga americanul.

Echipa din Los Angeles, compusa din specialisti in operatiuni de salvare, medici de urgenta, ingineri si experti in materiale periculoase, a pus la punct un plan de evacuare de urgenta in cazul unui nou tsunami sau al unui incident nuclear major. Pe fondul crizei nucleare de la centrala Fukushima, o parte dintre ei supravegheaza in continuu nivelul radiatiilor.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri