Reorganizarea padurilor din Romania asteapta aprobare

Proiectul de reorganizare a Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, care include si obtinerea personalitatii juridice pentru cele 22 de parcuri nationale aflate in administrare, a fost depus la Ministerul Agriculturii pentru aprobare, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Florian Munteanu.

"As vrea ca, in circa doua saptamani, acest proiect sa fie avizat de celelalte ministere si sa intre imediat in Guvern. Cred ca la ora actuala nu mai sunt probleme pe acest proiect, deoarece am analizat toate obiectiile care ar putea aparea de la celelalte ministere pentru a vedea unde ne-am putea impiedica si am ajuns deja la un punct comun", a mai spus Munteanu. Conform proiectului, cele 22 de parcuri nationale din administrare vor fi unitati in subordinea Romsilva, cu personalitate juridica si patrimoniu.

"Proiectul prevede personalitate juridica cu patrimoniu public al statului in folosinta, iar restul patrimoniului obtinut din fonduri europene (bunuri mobile si imobile) ar putea fi constituit ca patrimoniu privat. La ora actuala, sunt sume extrem de mari care vin de la UE pe acest segment si pe care nu le putem accesa din aceasta cauza, desi avem deja proiecte", a subliniat directorul general al Romsilva.

Seful RNP a precizat ca intarzierea acestei decizii a fost determinata de anumite interese, dar si de probleme legate de lipsa de comunicare intre factorii implicati in elaborarea proiectului. "Noile entitati vor fi administrate conform normelor europene din domeniu, ceea ce inseamna ca vor mai trebui angajati, pe langa personalul Romsilva, si alti specialisti.

In prezent, in cele 22 parcuri avem peste un milion hectare de padure si, conform codului silvic, nu o putem lasa la indemana oricui", a adaugat Munteanu. Desi parcurile nationale ar putea aduce venituri regiei, Florian Munteanu a spus ca nu vede administrarea acestora doar ca pe o activitate mercantila.

"Cred ca ar fi un castig mai mare daca am reusi sa constientizam populatia de importanta padurii pe timp indelungat, decat de obtinerea unor foloase imediate", considera directorul general al Romsilva.

Initiativa Romsilva privind obtinerea personalitatii juridice pentru parcurile nationale si ariile nationale aflate in administrare a fost respinsa de mai multe ori, in 2007 si 2008, ultima data fiind respinsa la finele anului trecut, de Ministerul Finantelor Publice. Eligibilitatea proiectelor depuse deja la mediu pentru obtinerea fondurilor europene pentru parcurile nationale a fost prelungita si pentru 2009. RNP-Romsilva administreaza 22 de parcuri si arii protejate, cu un numar de 327 de angajati, sumele cheltuite anual depasind 2,2 milioane euro. Romsilva a depus in 2008 la Ministerul Mediului 19 proiecte pentru obtinerea de fonduri nerambursabile pentru ariile protejate, din care numai 14 au fost acceptate, in valoare totala de 18 milioane lei. Ariile protejate se confrunta la ora actuala cu numeroase presiuni, cea mai mai mare fiind retrocedarea padurilor din aceste parcuri nationale.

Potrivit RNP, pana in prezent, 30 la suta din padurile retrocedate sunt din parcuri nationale si arii protejate. In Romania, primul parc national a fost Parcul National Retezat, infiintat in anul 1935. Suprafata totala a rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si naturale din Romania este de 1.203.340 hectare, reprezentand 5,04 la suta din teritoriul tarii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri