Costurile Germaniei pentru închiderea centralelor nucleare și construirea unui sit pentru depozitarea în siguranță a deșeurilor nucleare sunt estimate la peste 70 de miliarde de euro, a declarat șeful unei comisii guvernamentale pentru cotidianul Frankfurter Rundschau, preluat de Reuters.
Producătorii germani de energie care dețin capacități nucleare, E.ON, RWE, EnBW și Vattenfall, trebuie să oprească toate reactoarele până în 2022, ca urmare a unei solicitări formulate de cancelarul Angela Merkel, după dezastrul de la Fukushima din 2011.
De asemenea, decizia ridică și posibilitatea în care contribuabilii vor ajunge să plătească o parte din costurile de dezmembrare a centralelor și depozitare a deșeurilor. „Există riscuri financiare semnificative care vin pentru stat”, a declarat Michael Mueller, șeful grupului de lucru al guvernului însărcinat cu găsirea unui loc de eliminare a deșeurilor nucleare. Acesta a adugat că cele 36 de miliarde de euro rezervate de cei patru operatori nucleari nu au fost suficiente.
Ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat parlamentarilor că vrea să înființeze un organism public pentru a supraveghea riscurile de miliarde de euro asociate cu oprirea reactoarelor nucleare.
Citeste si:
Germania vrea să renunțe și la centralele pe cărbune
Germania, Italia și China sunt cele mai eficiente țări din punct de vedere energetic