Ce remedii naturale poți aplica în lupta cu răceala și gripa

Dacă frigul de afară ți-a venit de hac și ai răcit, să știi că există câteva remedii naturale care pot înlocui cu succes sau completa tratamentul cu medicamente. Multe dintre acestea sunt bine-cunoscute, fiind transmise din generație în generație, fără însă a fi explicate științific.

sanatate răceală gripa

Fie că este vorba de o răceală, cu dureri în gât, strănuturi sau tuse, fie că te-ai ales cu o gripă și ai temperatură, dureri musculare, diaree și greață, există câteva remedii care te vor ajuta cu siguranță. Iată cum poți lupta cu bolile sezonului rece, în mod natural.

Remedii naturale pentru a trata durerile în gât

Pentru durerile în gât, sarea face minuni. Încălzește 250 de ml. de apă într-o cană, adaugă o linguriță de sare sau chiar mai mult și fă gargară cu apa sarată. Medicii confirmă că, astfel, durerea în gât se va atenua, căci sarea „va ataca” virusul. În plus, trucul ameliorează și durerile de dinți.

Dacă doar gândul de a face gargară cu apă sărată îți provoacă repulsie, poți înlocui sarea cu zeamă de lămâie. Gargara cu apă acră va crea un mediu acid ostil bacteriilor și virusurilor.

Durerilor în gât le vin de hac și mâncărurile condimentate, potrivit specialiștilor. Acestea intensifică salivarea, ceea ce ameliorează starea. De asemenea, favorizează eliminarea secrețiilor nazale.

Pentru cei curajoși, mestecarea unui cățel de usturoi poate face minuni. Înainte însă, ține-l pe limbă și încearcă să înghiți vaporii. Apoi, mestecă-l și înghite, fără apă. Hreanul sau ghimbirul au un efect asemănător. Le poți răzui și introduce în mâncare sau poți opta pentru varianta sub formă de ceai. Nu le consuma însă pe stomacul gol!

sanatate răceală gripa

Remedii naturale pentru a trata simptomele respiratorii

Știm deja că, la gripă sau răceală, medicii ne recomandă să bem cât de multă apă putem. Motivul este simplu. Apa ajută membranele mucoase să rămână umede, ceea ce va preveni sindromul ochilor uscați și alte simptome specifice gripei. În plus, lichidele mențin mucusul fluid, ceea îl face mai ușor de eliminat și previne înfundarea nasului. Ceaiurile sunt și ele de ajutor, mai ales dacă adaugi miere și ghimbir. Poți încerca ceai de urzică, flori de soc, ghimbir, coada șoricelului, mușețel, mentă, catnip sau trifoi roșu.

Supele calde, în special cea de pui, și-au dovedit și ele eficiența în lupta împotriva răcelii. Beneficiile lor sunt dovedite științific. Se pare că acestea inhibă migrarea prin corp a celulelor albe din sânge care luptă cu infecțiile. Astfel, sunt ameliorate simptomele respiratorii din timpul răcelilor. Iar dacă în supă se adaugă usturoi sau chiar chili, avantajul este dublu. Usturoiul omoară germenii și stimulează eliberarea unor celule care luptă în mod natural împotriva răcelii, iar ardeiul iute are efect decongestiv.

sanatate răceală gripa

Supele sunt recomandate și pentru că, pe perioada răcelii, corpul are nevoie de vitamine și de energie, pentru a lupta cu boala. Consumând mâncăruri ușor de digerat, ajuți organismul să salveze energie prețioasă. De asemenea, la fel ca apa, acestea hidratează.

Mediile umede, călduroase, dar bine aerisite, ajută deopotrivă. De aceea, poate fi o idee bună să folosești un umidificator, să stai cu fața în bătaia aerului cald al uscătorului de păr timp de 20 de minute sau să faci inhalație cu ulei de eucalipt, cimbru sau de olbas, timp de 5-10 minute.

Atunci când simți că nu poți respira, poți ține o batistă pe care ai turnat ulei de eucalipt la nas. Îți va desfunda căile nazale. De asemenea, poți înlocui soluțiile de desfundat nasul din farmacii cu una preparată în casă. Dizolvă un sfert de linguriță de sare și un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu în 250 de ml de apă și folosește amestecul la fel ca soluțiile din farmacii (trăgând pe nas de 2-3 ori).

Remedii pentru stimularea circulației sângelui

Purtarea ciorapilor uzi în pat este un remediu cunoscut din bătrâni. În spatele lui stă o explicație logică. Trucul ajută la reducerea febrei și a congestiei nazale, stimulând circulația periferică a sângelui. Pentru a avea efect, se recomandă încălzirea tălpilor într-un vas cu apă fierbinte și încălțarea unor șosete înmuiate în apă rece. Peste acestea, se poate pune o altă pereche de sosete, uscate.

O metodă mai puțin inconfortabilă de a stimula circulația sângelui în picioare o reprezintă băile cu muștar. Într-un vas cu un litru de apă fierbinte, se adaugă o linguriță de pudră din semințe de muștar și se țin picioarele în amestec. Remediul scade senzația de congestie.

Semințele de muștar au un efect și mai puternic dacă sunt aplicate pe piept. Pentru aceasta, se formează o pastă din 3 lingurițe de muștar-pudră și apă și se aplică pe piept. Mirosul puternic eliberează sinusurile, iar senzația de fierbințeală stimulează circulația sângelui și descongestionează. Trebuie să fim însă atenți atunci când aplicăm remediul, întrucât pasta poate arde pielea dacă este ținută mai mult de 15 minute. Pentru protejarea zonei, se recomandă aplicarea unei creme groase (vaselină).

sanatate răceală gripa

Poți suplimenta și cu alte substanțe naturale, precum: Vitamina c – (500 mg de 4 până la 6 ori pe zi), gluconat de zinc (o capsulă la câteva ore, nu mai mult de o săptămână), astragal (o capsulă de 250 mg de 2 ori pe zi), gențiană (o capsulă de 125 mg de 5 ori pe zi, timp de 5 zile), tinctură de soc (între 20 și 30 de picături, de 2 sau 3 ori pe zi) sau tinctura de echinacea (între 20 și 30 de picături, de 3 ori pe zi).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri