Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat război plasticului. Primul pas a fost interzicerea utilizării paielor și a paharelor din plastic, pe proprietățile regale.
Palatul Buckingham a anunțat că are un nou plan de gestionare a deșeurilor și că „există o dorință puternică de a rezolva problema”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Regale, făcând referire la plastic.
Unele voci spun că Regina a devenit interesată de problema plasticului după ce a lucrat împreună cu Sir David Attenborough la un documentar despre viața sălbatică din organizația guvernamentală Commonwealth. Cei doi ar avea în plan să creeze o rețea de parcuri forestiere în toate cele 53 de state membre independente ale organizației interguvernamentale.
Noile măsuri care vor fi puse în aplicare includ eliminarea graduală a paielor din plastic din cafenele publice și interzicerea utilizării lor în sălile de mese ale personalului. De acum încolo, restaurantele interne din Palatul Buckingham, Castelul Windsor și Palatul Holyroodhouse din Edinburgh vor folosi farfurii din porțelan, pahare din sticlă sau pahare din hârtie reciclabilă, în locul plasticului.
În plus, recipientele în care mâncarea este livrată sau luată la pachet trebuie să fie biodegradabile sau care pot fi folosite la compost, potrivit Telegraph.
„Casa Regală își ia angajamentul să reducă impactul pe care îl are asupra mediului”, a mai spus purtătorul de cuvânt de la Palatul Buckingham. „Ca parte a acestui plan, am luat câteva măsuri practice pentru a reduce utilizarea plasticului. Există o dorință puternică, la toate nivelurile, de a rezolva această problemă”.
Un „buletin verde” îi va informa regulat pe angajații Casei Regale despre inovațiile din mediul înconjurător, dar și despre modalitățile de reducere a deșeurilor și a consumului de energie.
Palatul Buckingham se află într-un program de renovare ce va face reședința regală mult mai verde. Proiectul presupune înlocuirea instalației electrice și a sistemelor de încălzire, dar și montarea unor panouri solare, care vor face sistemul energetic mai eficient cu 40%. În plus, deșeurile organice vor fi transformate, cu ajutorul unei instalații, în biogaz. Toate aceste măsuri vor împiedica eliminarea a 554 de tone de carbon pe an în mediu.