Programul de Guvernare 2017 – 2020 estimează că, pe termen mediu, sursele regenerabile de energie vor asigura 60% din producția de energie electrică a României, iar pentru promovarea acestora se impune un cadru legilativ predictibil pe o perioadă lungă de timp.
Se impune realizarea unui cadru legislativ predictibil pentru o lungă perioadă de timp realizat cu mecanisme de corecție prin reguli de piață, dar și de încurajare a investițiilor în capacități mici până la 1 MW. Pentru aceasta însă, este necesară funcționarea în sistem a unor centrale de vârf, deoarece modul actual de funcționare are implicații negative asupra costurilor de producție și duratei de viață a grupurilor destinate funcționării în bază”, se arată în textul documentului.
De asemenea, se subliniază că, pe termen mediu și lung, analiza regimurilor de funcționare pentru un orizont de timp de minim 10 ani, trebuie să ia în considerare creșterea puterii din centralele din Dobrogea și Moldova, în special prin instalarea unor noi centrale bazate pe surse regenerabile de energie (eoliene și fotovoltaice).
Totodată, se estimează că pentru o perioadă de cel puțin 25 de ani, se pot crea zeci de mii de locuri de muncă, cu profesii și specializări profesionale în activități de pregătire, exploatare și procesare a biomasei, respectiv de producere, distribuție și furnizare a energiei, în special în zonele rurale.
Potrivit sursei citate, în România sunt peste 490.000 de hectare de teren degradat care pot fi folosite pentru culturile energetice.