Ce propun cercetătorii americani pentru a reduce tăierile de păduri

Proprietarii de păduri ar trebui plătiți pentru a nu despăduri terenul. Este propunerea unor cercetători americani despre care aceștia susțin că este eficientă atât în reducerea emisiilor de carbon, cât și din punct de vedere economic.

păduri
foto: wikimedia commons

Măsura, susțin cercetătorii, ar trebui să facă parte din strategia globală care luptă împotriva schimbărilor climatice.

Seema Jayachandran, profesor în cadrul Universității Northwestern din Illinois (SUA), propune modelul Plăților pentru Serviciile de Mediu (PSM) pentru reduce tăierile de păduri.

Potrivit WWF, conceptul presupune că natura ne oferă servicii, așa cum sunt, de exemplu, serviciile de suport (fotosinteza sau formarea solului). Așadar, prin intermediul acestor plăți, beneficiarii serviciilor de mediu îi recompensează pe administratorii de teren care oferă serviciile. Cu alte cuvinte, cei care administrează terenurile pe care sunt pădurile vor fi plătiți dacă au grijă ca pădurea să fie conservată.

Ce au făcut cercetătorii

Studiul s-a desfășurat timp de doi ani în Uganda și cercetătorii au lucrat cu două grupuri. În primul grup, au fost incluși proprietarii de păduri din 60 de sate din vestul Ugandei, iar în cea de-al doilea proprietari din 61 de sate din aceeași zonă. Celor dintâi le-au fost acordate recompense materiale pentru a menține pădurile intacte, în timp ce celorlalți nu.

Specialiștii au monitorizat atât comportamentul oamenilor, cât și suprafețele de pădure pentru a vedea dacă au fost tăiați copaci. Pentru a face asta, ei au folosit imagini din satelit.

„În grupul în care proprietarii nu au fost plătiți, până la sfârșitul programului, 9% din suprafața terenului a fost despădurită. În satele în care s-a aplicat programul PSM, procentul a fost de 4-5%. Cu alte cuvinte, au existat în continuare despăduriri, dar mult mai puține”, a spus Seema Jayachandran.

Fiecare proprietar de pădure care a participat în program a economisit 450 de tone metrice de emisii de dioxid de carbon. Potrivit autorilor studiului, rezultatele evidențiază care sunt avantajele concentrării asupra țărilor în curs de dezvoltare atunci când se încearcă reducerea emisiilor globale de dioxid de carbon. În timp ce beneficiul care reiese în urma conservării unui copac este la fel indiferent de locație, plătirea celor care dețin păduri în Uganda este o metodă mai puțin costisitoare. În plus, per total, reducerea emisiilor de dioxid de carbon devine mai ieftină.

spot_img

Ultimele știri