„Reduce Reuse Recycle” te învață cum să ai activități mai sustenabile în proiecte educaționale

Formatorii de tineri din organizații sau cei implicați în proiecte adresate acestora au ocazia să învețe cum să integreze măsurile de protecție a mediului în activitățile lor. Scopul? Proiecte mai responsabile față de mediu și mai multă conștientizare în rândul celor care le organizează. Prin „Reduce Reuse Recycle in Youth Projects”, derulat de Societatea pentru Consum Responsabil, 29 de formatori de tineri care fac parte din nouă țări europene pot, pe parcursul a opt zile, să învețe de la traineri specializați cum să-și reducă impactul asupra mediului în activitățile profesionale pe care le desfășoară. Pentru a înțelege mai bine care sunt beneficiile acestui proiect și ce presupune acesta, am vorbit cu Diana Călin, fondatoarea Asociației Societatea pentru Consum Responsabil (SRC), organizația care coordonează proiectul. 

Reduce Reuse Recycle
foto: printscreen video SRCromania

 

Acțiunea este finanțată de Comisia Europeană prin intermediul unui proiect Erasmus plus. Cele opt țări partenere în proiect, în afară de România, sunt: Armenia,  Azerbaijan, Bulgaria, Italia, Letonia, Macedonia, Moldova și Tunisia. 

Am rugat-o pe Diana să explice pe înțelesul tuturor ce înseamnă proiectul Reduce Reuse Recycle:

„Imaginează-ți că tu lucrezi într-un ONG care nu are nicio legătură cu mediul, lucrezi pe proiecte sociale, culturale, sportive, dar nu ai nicio legătură cu partea de mediu sau de consum și producție responsabilă. Atunci, noi te invităm să iei parte la cursul acesta și să învățăm împreună cum faci ca, atunci când organizezi un proiect de tineret, să reduci impactul asupra mediului.”

De exemplu, spune fondatoarea SRC, să presupunem că ai un festival de dans și îți vin participanți din șapte țări și trebuie să îi cazezi o săptămână undeva. Scopul proiectului este să te învețe ce anume să faci și cum pentru ca în săptămâna respectivă să ai un impact cât mai redus asupra mediului.

„Adică, să vezi ce opțiuni ai: dacă sunt din Ungaria sau din Bulgaria, poate pot veni cu trenul. Sau cum să facem ca în timpul evenimentelor să nu mai consumăm tacâmuri și farfurii de unică folosință, cum putem să ne reducem impactul asupra apei, cum putem să avem un management al deșeurilor responsabil, pentru că se folosesc foarte multe materiale în cadrul proiectelor educaționale și se risipește foarte mult.”

Proiectul se adresează celor care lucrează cu tinerii într-un mod non-formal. Spre exemplu, și profesorii pot fi formatori de tineri, însă practică această activitate într-un mod formal, după cum precizează Diana. Reduce Reuse Recycle este destinat formatorilor din sfera non-formală. Așadar, dacă un profesor pregătește tinerii în cadrul unei școli și lucrează, în același timp, și într-un ONG, el se poate încadra în categoria eligibilă. De menționat este și faptul că persoanele care nu lucrează pe partea de mediu și consum responsabil fac parte din grupul țintă al acestui proiect.

Cursurile de instruire vor fi susținute de traineri români din cadrul Societății pentru Consum Responsabil, printre care Natalia Ciobanu și Diana Călin, și se vor desfășura în Aiud.

Cum se pot înscrie cei interesați

Pentru început, cei care doresc să participe trebuie să răspundă în scris la trei întrebări: numele organizației, de cât timp lucrează cu tinerii și pe ce poziție și rolurile și implicarea în activitățile organizației. Aceștia trebuie să trimită răspunsurile la adresa src.romania@gmail.com. Înscrierile se primesc până în 31 mai și trainingurile se vor desfășura în perioada 1-9 iulie.

În procesul de selecție, reprezentanta SRC spune că urmărește câteva aspecte:

„Eu vreau să văd: 1. că omul acela chiar lucrează cu tinerii într-un ONG din această țară și 2. că omul respectiv chiar este motivat. Pentru mine este important să văd că omul își dorește și că are capacitatea să aplice ceea ce învață și să dea mai departe.”

După trimiterea aplicațiilor, participanții vor trece printr-o a doua etapă. Aici, ei fie vor fi rugați să facă un clip de prezentare de câteva minute al lor și al organizației din care vin, fie vor susține un interviu prin Skipe.

Proiecte educaționale mai responsabile pentru mediu, unul dintre beneficii

Cât privește beneficiile proiectului, fondatoarea asociației spune că acestea se vor observa atât la nivel organizațional și personal, prin cunoștințele acumulate, cât și pentru orașul Aiud.

„Pe lângă faptul că ei ca indivizi au conștientizat cum să reducă impactul asupra mediului, la nivel personal și organizațional, și ce instrumente să folosească, mai este și faptul că ei se întorc acasă, în organizațiilor lor, și dau mai departe. Adică, cel puțin opt organizații vor avea un know-how despre cum să organizeze proiecte educaționale mai responsabile față de mediu.”

De asemenea, un alt rezultat al proiectului va fi, crede Diana, la nivel local, în Aiud, pentru că orașul va fi promovat turistic.

„Ne propunem să achiziționăm servicii locale. În ceea ce privește mâncarea, în cadrul evenimentului se va oferi mâncare de sezon. Și oamenii vor vedea ce înseamnă să folosești hârtie reciclată, ce înseamnă să bei apă de la izvor și nu apă din sticlă de plastic. Pentru Aiud, ca oraș, un rezultat va fi simpla prezență a oamenilor și interacțiunea aiudenilor cu oameni care vin din altă cultură.”

Pentru mai multe detalii, cei interesați pot consulta pagina de Facebook a proiectului.

Citește și: VIDEO 8 tineri din Aiud care combat risipa alimentară, premiați la Berlin

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri