Calota glaciara a ajuns anul acesta la cele mai scazute cote inregistrate in ultimii 30 de ani de supraveghere prin satelit, informeaza Environmental News. Principala cauza ramane incalzirea globala provocata de activitatile umane.
Gheata s-a topit atat de mult in decursul acestui an incat stramtoarea Nord-vestica care face legatura intre Atlantic si Pacific, blocata de obicei din cauza gheturilor, a devenit pentru prima data navigabila. Cercetatorii Centrului National American de Studiu al Zapezii si Ghetii au masurat nivelul calotei in timpul sezonului de topire, in intervalul martie- septembrie. Media de topire pentru luna septembrie, cand gheata are cel mai scazut nivel, a ajuns la 1,65 milioane de mile patrate. Este un record negativ absolut avand in vedere ca depaseste cu un sfert valoarea maxima inregistrata in urma cu doi ani.
Walt Meier, unul din cercetatori, a declarat ca incepand cu anul 1979, momentul monitorizarii de calitate prin satelit, au fost inregsitrate cote alarmante de topire. Datele obtinute pentru luna septembrie 2007 au facut praf orice record precedent, a adaugat cercetatorul. In aceasta luna, gheata a fost cu 39% sub media intervalului 1979-2000.
Un studiu realizat de NASA a demonstrat ca 23% din pierderi s-au inregistrat in decursul ultimelor doua ierni. Topirea ghetii in timpul iernii devine astfel principala cauza pentru nivelul alarmant de topire inregistrat in aceasta vara. Walt Meier considera ca in urmatorii 25 de ani, cu mult inaintea previziunilor, calota glaciara arctica va disparea pe timp de vara. Cercetatorul considera ca in lipsa emisiilor de gaze cu efect de sera, aceasta situatie nu ar fi fost niciodata posibila.
Un alt cercetator implicat in studiu, Mark Serreze a declarat ca desi anumiti factori naturali au contribuit la topirea calotei glaciare, principalul responsabil ramane nivelul ridicat al emisiilor de gaze cu efect de sera.
Foto: commondreams.org