Recoltele de porumb pentru etanol maresc depozitele de CO2 din sol

Crearea unor zone de conservare in care pamantul ramane necultivat este o initiativa mai eficienta in eforturile de a reduce cantitatea de gaze cu efect de sera din atmosfera decat cultivarea recoltelor de porumb pentru transformarea lui in etanol, arata un studiu al Universitatii Duke, citat de Trehugger.

Autorii mentioneaza in studiul publicat in revista Ecological Applications ca productia de etanol din porumb nu ar trebui incurajata ca metoda de a reduce gazele cu efect de sera din atmosfera pana cand tehnologia din domeniu nu evolueaza. In plus, analizele oamenilor de stiinta au dezvaluit ca emisiile de CO2 ale pamantului in care a fost cultivat porumb pentru etanol pot in unele cazuri sa fie mai mari decat cantitatea de carbon compensata prin generarea de combustibil ecologic pentru 50 de ani.

Din analiza a 142 de tipuri diferite de sol a rezultat ca recoltele conventionale de porumb pot sa elimine 30-50% din cantitatea de carbon depozitata in pamant, in timp ce recoltele necesare in prelucrarea etanolului celulozic au un efect opus. Motivele invocate in studiu se refera la procesele de secerare pe care cel de-al doilea tip de recolte le implica.

Cu toate acestea, exista si alte surse potentiale pentru productia de etanol celulozic, iar procesarea deseurilor (agricole, forestiere sau comerciale) ar putea fi solutia mai eficienta pentru mediu.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri