Cresterea nivelului de dioxid de carbon din oceane, in contextul in care si temperatura apelor creste, accelereaza decolorarea coralilor si poate duce la distrugerea recifelor pana in 2050, potrivit unui studiu australian, informeaza Reuters.
"Previziunile anterioare despre decolorarea coralilor au fost mult prea conservatoare pentru ca nu au tinut cont de efectele acidificarii asupra procesului de deteriorare a coralilor", a declarat profesorul Ove Hoegh-Guldberg de la Centrul de Excelenta pentru Studiul Recifurilor de Coral ARC al Universitatii Queensland.
Oamenii de stiinta australieni au construit 30 de acvarii mari in apele din jurul insulei Heron, pe locatia Marii Bariere de Corali, pentru a studia efectele interactiunii dintre incalzirea oceanelor cu acidificarea si lumina soarelui, asupra unui numar mare de organisme.
Cercetatorii au dovedit astfel ca, folosind nivelul de CO2 si temperaturile prevazute pentru sfarsitul secolului, acidificarea oceanului care reduce calcificarea coralilor, are potentialul de a inrautati impactul decolorarii si a cauza moartea recifurilor.
Potrivit studiului, algele de corali care tin reciful legat si ajuta la supravietuirea larvelor de corali, sunt cele mai afectate de nivelul inalt de CO2 si desi unele specii de coral au aratat o adaptare la acidificare si au crescut nivelul de fotosinteza pentru a supravietui, daca dioxidul de carbon este in cantitate prea mare "sistemele alge-corali se prabusesc si coralii mor".
"Aceste rezultate subliniaza urgenta reducerii emisiilor globale de CO2", afirma in concluzie studiul.