Recicleta, unul dintre proiectele Asociației Viitor Plus, a aniversat în aceste zile un milion de kilograme de hârtie colectată la nivelul Sectorului 2 al Capitalei. Președinta Viitor Plus, Teia Ciulacu, a făcut însă un calcul și a spus că, dacă modelul s-ar aplica până în 2030 la nivelul întregii țări, 530 de hectare de pădure nu ar mai fi tăiate, ceea ce ar echivala cu suprafața Ploieștiului sau cu 7.500 de stadioane de fotbal.
Programul Recicleta
Recicleta a început în urmă cu aprox. 13 ani și își propune să colecteze hârtie de la:
- Companii;
- Asociațiile de proprietari;
- Școli.
Teia Ciulacu a catalogat hârtia ca fiind „cenușăreasa” deșeurilor, arătând că este nevoie de un efort foarte mare pentru a colecta acest material, iar valoarea acestuia este redusă.
Recicleta colectează hârtia folosindu-se de cargobiciclete și creând locuri de muncă pentru persoanele provenite din medii defavorizate. Președinta Viitor Plus a explicat că, încă de la început, s-a dorit un mijloc de transport nepoluant, însă programul a pornit folosindu-se cargobiciclete vechi și a durat destul de mult până când au putut fi achiziționate unele noi și unele electrice, și chiar o mașină electrică.
„La Recicleta, ne-am oprit la hârtie – unul dintre deșeurile cele mai sensibile și oarecum o cenușăreasă a deșeurilor. Valoarea la poarta fabricii de reciclare este foarte mică. În vremurile bune obțineam 450 lei pe tonă, acum a ajuns la 100 lei. Gândiți-vă câtă muncă este în spate să cari o tonă de hârtie – să o iei, cum o luăm noi de la scările de bloc, de la școli, de la firme și să o duci acolo unde trebuie, în niște containere intermediare, ca să se strângă o cantitate suficient de mare care să merite transport mai mare și de dimensiune, care vine la pachet cu combustibil fosil”, a spus Ciulacu.
Ea a subliniat cât de important este ca hârtia să nu vină în contact cu niciun lichid sau deșeuri menajere pentru a putea fi reciclată. „Dacă amestecăm hârtia cu alte deșeuri (ceva zeamă, rest de iaurt, grăsime, mâncare dintr-un șervețel), nu mai poate fi reciclată la fabrică. Trebuie să avem respect față de copaci și să tăiem cât mai puțin. Avem nevoie de această circularitate a hârtiei. Am zis transport ecologic, locuri de muncă pentru persoane din medii vulnerabile și am zis să creăm acest model, exemplu care să fie preluat de cei care se ocupă de cei care se ocupă la mod structural de managementul deșeurilor – autoritățile publice”, a adăugat ea.
Recicleta este un proiect mult premiat la nivel internațional, de Erste Foundation sau de Banca Europeană de Investiții, însă a avut parte de mai puțină susținere pe plan local.
„Suntem încă țara care duce la groapa de gunoi aproape 90% din deșeurile municipale”, a spus Ciulacu, arătând că este nevoie de astfel de proiecte care să ofere un model în România.
Câștigătorii colectării
În cadrul evenimentului, Asociația Viitor Plus a premiat, cu ajutorul Kaufland, cei mai mari reciclatori din sectorul 2.
Reprezentanta Kaufland, Bogdana Popa, a menționat că și din studiile companiei reiese că hârtia este o cenușăreasă și că retailerul își dorește să încurajeze colectarea acestui material.
Retailerul a oferit un premiu de 25.000 lei Asociației de proprietari Strada Luntrei nr 3 bloc 10 Sc 1 București, care s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește cantitatea de hârtie colectată în rândul asociațiilor.
Președintele asociației, Costin Buturoaga, a spus că organizația a început colectarea la 1 ianuarie, fără să știe inițial de concurs.
„Cetățenii au văzut beneficiile. Făceam de principiu colectare separată în niște lădițe. Am avut niște episoade neplăcute în ultimii ani – în sensul că noi colectam, dar nu aveam unde să o ducem. Singurul centru unde se colecta hârtia era pe Andronache și acel centru s-a închis. Când am văzut Recicleta și acest program – am zis: <<Este pentru noi>>. Nu am știut de la bun început despre concurs, deci participarea a fost dezinteresată, interesul a fost doar pentru colectare”, a povestit el, subliniind că asociația va continua să colecteze și după terminarea concursului.
Ținând cont că banii primiți cadou trebuie folosiți pentru protecția mediului, Buturoagă a spus că asociația va monta panouri fotovoltaice cu ajutorul acestui premiu. „Am zis să îi investim în ceva cu adevărat pentru viitor, unde avem și criza actuală energetică va fi oportun să mergem în această direcție”, a adăugat el.
Școlile reciclatoare
Potrivit Teiei Ciulacu, sunt 30 de școli din sectorul 2 care se implică în program și fac educație de mediu. Câștigătoarea premiului pe acest sector a fost Școala „Tudor Arghezi”.
Învățătoarea Georgeta Șerban a spus că a câștigat mai multe premii oferite de Recicleta.
„Datorită lor, astăzi în școala mea, există șapte aparate de apă filtrată de la rețeaua comună, deci copiii nu mai vin cu sticle de plastic la școală, ci folosesc apa de la aparate. (…) Am făcut o <<școală>> în aer liber, în centrul Bucureștiului, unde nu aveam decât asfalt și ciment. Avem o mică bucățică, am pus bănci și scaune (…). Acum 900 de copii se bucură de acest spațiu”, a povestit învățătoarea despre amenajarea unui spațiu în aer liber pentru copii, finanțat tot printr-un astfel de premiu.
Prezent la eveniment, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a felicitat Recicleta pentru colectarea celor un milion de kg de hârtie colectată.
„Un milion de kilograme – spuneți că nu s-au dus la groapă, dar nu s-au dus în lacurile de pe râul Colentina, nu s-au dus pe câmp, nu s-au dus în curțile blocurilor și în tot felul de alte locuri unde le vedem aproape zilnic. Sunt un milion de kg care s-au dus acolo unde ne pot face viața mai bună, nu viața mai urâtă”, a spus Mihaiu.
El a adăugat că lumea este schimbată de o minoritate, oameni care au niște idei în care cred cu tărie și pe care le duc în fiecare an, în fiecare zi mai departe. „ONG-urile, societatea civilă fac o muncă extraordinar de importantă. Testează pe munca lor, pe timpul lor și de multe ori pe banii lor – niște modele pe care autoritățile publice nu au capacitatea să le testeze. Nu putem decât să fim recunoscători pentru că atunci când ele sunt de succes, le adoptăm. Sper ca Recicleta să fie scalată cât se poate de mult la nivelul țării”, a spus Mihaiu.
Citește și: Kaufland inaugurează platforma națională de reciclare a ambalajelor de cosmetice și detergenți