Reciclarea, in tendinte: Recolamp traseaza harta colectarii selective in Romania

Cu o crestere anuala de 45% a ratei de colectare a becurilor uzate, Recolamp da amploare nationala reciclarii deseurilor din surse de lumina. In sistemul de management al deseurilor stabilit de Recolamp sunt incluse deja peste 7000 de puncte de colectare selectiva din Romania, acestea fiind inscrise pe o veritabila harta a colectarii, care cuprinde companii, autoritati publice locale si centrale, lanturi de retail, scoli, spitale, etc.

Anul trecut Recolamp estimeaza ca a colectat si reciclat peste 130 de tone de deseuri din surse de lumina, care se adauga la cele peste 400 de tone de surse de iluminat arse, colectate si reciclate de-a lungul celor patru ani de activitate. Roxana Sunica, director de marketing al Recolamp, ne-a detaliat tehnologia folosita in reciclarea si valorificarea deseurilor din surse de lumina si ne-a impartasit obiectivul fixat pe 2012: reciclarea a peste 200 tone de astfel de deseuri.

GBI: Care a fost cantitatea de deseuri din surse de iluminat colectata de Recolamp in 2011?
RS:La aceasta data nu sunt finalizate cifrele pentru 2011, colectorii parteneri Recolamp inca fac raportari catre noi. Totusi, estimam ca in anul care tocmai s-a incheiat, peste 130 de tone de deseuri de surse de lumina au fost colectate si reciclate de Asociatia Recolamp.

GBI: Ce tendinte (crestere/descrestere) s-au observat de-a lungul anilor in randul companiilor care predau aceste deseuri? Detaliati cum au crescut/scazut cantitatile predate si numarul companiilor.
RS: In aproape patru ani de cand a fost infiintata, Asociatia Recolamp a infiintat si gestioneaza un sistem de management al deseurilor care a asigurat colectarea si reciclarea a peste 450 tone de surse de iluminat arse.
In prezent Recolamp are peste 7000 puncte de colectarece includ companii, autoritati publice centrale si locale, lanturi de retail, etc. Din totalul companiilor, platformelor industriale, spitalelor si tuturor celorlalte locatii care detin in prezent containere de la Asociatie, doar 26% au predat vreodata deseuri. Totusi, ponderea lor este in continua crestere.

In medie, 9 institutii publice sau companii ne contacteaza zilnic la numarul de telefon gratuit, pentru a solicita ridicarea de deseuri. In comparatie cu 2010, numarul de apeluri a crescut cu 55%. Aceste notificari din partea partenilor nostri insumeaza peste o jumatate de tona de becuri economice si tuburi fluorescente arse pe care le preluam in fiecare zi si le reciclam. Pentru imbunatatirea acestor rezultate se lucreaza intens prin actiuni menite sa activeze locatiile care, din diverse motive, inca nu utilizeaza containerele pe care le-am pus la dispozitie. De asemenea, continua si activitatea de extindere a numarului de companii si institutii publice si private, pe care le vom dota cu recipiente de colectare selectiva a becurilor si tuburilor fluorescente arse.

Concluzionand, numarul generatorilor de deseuri care predau surse de iluminat catre Recolamp creste in mod constant. Prin urmare, de la an la an, cantitatile colectate de noi cresc cu 45%. Totusi, obiectivul asociatie este de a accelera aceasta crestere astfel incat, in 2012 sa putem asigura reciclarea a peste 200 tone de deseuri din surse de iluminat.

Citeste mai mult despre Reciclarea, in tendinte: Recolamp traseaza harta colectarii selective in Romania pe www.gbindex.ro.

spot_img

Ultimele știri