60% din companiile producătoare de bunuri ambalate din România au contribuit cu aproximativ 6% la reducerea gazelor cu efect de seră provenite din domeniul gestiunii deșeurilor, arată calculatorul de emisii realizat în premieră în România de Eco-Rom Ambalaje.
Instrumentul de calcul al emisiilor este utilizat în 25 de țări din UE de către organziații de transfer de responsabilitate. Prin intermediul lui, companiile pot cuantifica contribuția pe care o au la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin valorificarea și reciclarea ambalajelor devenite deșeuri de ambalaje post-consum.
În 2013, cele 353.521 tone de deșeuri de ambalaje reciclate în sistemul Eco-Rom Ambalaje prin aportul celor 2849 de producători și importatori, au contribuit la reducerea a 209.405 tone de gaze cu efect de seră, ce ar fi putut fi generate în urma parcurgerii a peste 775 de milioane km de către un autoturism. Mai exact, reciclarea deșeurilor de ambalaje a ajutat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care ar fi fost produse de o mașina ce realizează turul României în fiecare zi, timp de 60 de ani sau a emisiilor generate, în medie, într-o zi de aproximativ toți românii care se deplasează cu mașina.
În prezent, România este obligată să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020. În contextul european în care aceste obligații cresc, ajungând la 40% până în 2030, contribuția tuturor sectoarelor la acest demers este importantă și necesară. Conform Strategiei Naționale privind Schimbările Climatice 2013-2020, sectorul deșeurilor reprezintă unul dintre domeniile în care trebuie luate măsuri specifice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest sector cumulează aproximativ 5 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră generate la nivel național.