Oamenii de știință au descoperit o nouă metodă mai ieftină și eficientă energetic de a recicla baterii litiu-ion, cu ajutorul unor tehnici de minerit de acum un secol.
Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Michigan, SUA, au explorat tehnici utilizate acum un secol în industria minieră pentru a separa metalul din minereu. După numeroase experimente, au reușit să găsească cea mai eficientă metodă de a separa diferitele părți ale bateriilor pe bază de litiu.
Tehnicile de minerit au fost utilizate pentru a descompune în totalitate bateria, inclusiv carcasa acesteia, anodul, catodul și oxidul metalic, care este cea mai prețioasă componentă. Aceste materiale pot fi folosite apoi pentru fabricarea unor noi baterii.
„Pentru scopul refabricării, materialele noastre reciclate sunt la fel de bune ca materialele virgine și sunt mai ieftine.”, a explicat Zachary Oldenburg, cercetător în cadrul proiectului.
Echipa a prezentat rezultatele în cadrul competiției People, Prosperity and the Planet care a avut loc în Washington, DC, în primăvara anului trecut. Studiul a fost publicat recent în revista științifică Sustainable Materials and Technologies.
„Am văzut oportunitatea de a folosi tehnologia existentă pentru a aborda noi provocări. Folosim metode standard pe bază de gravitate pentru a separa cuprul de aluminiu, și folosim flotația pentru a recupera materiale importante, inclusiv grafit, litiu și cobalt. Aceste tehnologii de minerit sunt cele mai ieftine variante disponibile, iar infrastructura pentru a le implementa există deja.”, a explicat Lei Pan, membru al echipei de cercetare.
Proiectul a primit un premiu din partea Youth Council on Sustainable Science and Technology, în cadrul Institutului American de Ingineri Chimiști, fiind recunoscut ca proiectul care „aplică cel mai bine practici sustenabile, colaborări interdisciplinare, principii de energie și implicare din partea tineretului, și a cărui design este destul de simplu pentru a avea un impact sustenabil fără a necesita expertiză tehnică semnificativă din partea utilizatorilor.”
Proiectul a primit și o finanțare de 15.000 de dolari din partea Agenției de Protecție a Mediului din SUA.