Realitatea.net: Astronomii au descoperit cea mai mare rezerva de apa din univers

Astronomii au descoperit cea mai mare si cea mai veche rezerva de apa din univers – un nor de 12 miliarde de ani, care gazduieste de 140 de trilioane de ori mai multa apa decat toate oceanele Terrei.

Norii cu vapori de apa inconjoara o gaura neagra supermasiva aflata la 12 miliarde de ani lumina fața de Pamant. Descoperirea demonstreaza ca apa exista in universul nostru inca de la inceputurile lui, spun cercetatorii.

"Pentru ca lumina pe care o vedem a parasit quasarul acum peste 12 miliarde de ani, vedem apa care se afla in univers la 1,6 miliarde de ani dupa nasterea sa", a declarat co-autorul studiului Alberto Bolatto, de la Universitatea Maryland.

Quasarii sunt cele mai luminoase, puternice si pline de energie obiecte din univers. Ele sunt alimentate de gauri negre enorme, care inghit gazul si praful si dau afara cantitați imense de energie.

Cercetatorii au studiat quasarul APM 08279+5255, care gazduieste o gaura neagra de 20 de miliarde de ori mai masiva decat soarele si produce energie cat un cvadrilion de stele.

Acest quasar conține de 4.000 de ori mai mulți vapori de apa decat Calea Lactee, spun cercetatorii, care precizeaza ca in galaxia noastra apa este prezenta mai ales sub forma de gheața, si mai puțin sub forma de vapori.

Norul de vapori are o temperatura de -53 de grade Celsius si este de 300 de trilioane de ori mai puțin dens decat atmosfera Pamantului. Prin urmare, norul este de cinci ori mai cald si de 10-100 de ori mai dens decat ce exista, de obicei, in galaxiile precum Calea Lactee.

Citeste mai mult despre acest subiect pe Realitatea.net.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri