REACH: a demarat preinregistrarea substantelor periculoase

Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase (ANSPCP) anunta ca, de la data de 1 iunie 2008, a demarat procedura de preinregistrare a substantelor periculoase pe teritoriul Uniunii Europene. Aceasta prima faza va dura sase luni.

Pentru ca, incepand cu 1 decembrie 2008 sa poata continua producerea sau importul de substante si sa beneficieze de regimul tranzitoriu prevazut de Regulamentul REACH, agentii economici producatori/importatori de substante ca atare, in preparate sau in articole trebuie sa parcurga etapa de preinregistrare.

Preinregistrarea este "foarte recomandata", chiar daca, teoretic, nu este obligatorie. Compania nu va fi amendata daca nu-si preinregistreaza substantele. Cu toate acestea, se va interzice producerea sau importul acestora, in preparate sau in articole, pana cand se intocmeste si se transmite dosarul complet de inregistrare al substantei. Utilizatorii din aval sau distribuitorii de substante sau produse care intra sub incidenta Regulamentului REACH vor fi, de asemenea, afectati, deoarece nu vor putea continua sa utilizeze substantele care nu au fost preinregistrate sau inregistrate de furnizori.

Conform REACH, companiilor care produc sau importa substante in cantitati egale sau mai mari de o tona pe an li se va impune sa le inregistreze pe acestea in baza centrala de date de la ANSPCP. Agentia a pus la dispozitia companiilor romanesti care produc, comercializeaza sau importa substante periculoase un helpdesk pe site-ul institutiei www.anspcp.ro.

REACH helpdesk ofera consultanta producatorilor, importatorilor, utilizatorilor din aval si oricaror parti interesate in privinta responsabilitatilor si obligatiilor ce le revin, conform prevederilor Regulamentului european REACH. Acesta este considerat ca sprijin complementar al documentelor tehnice de orientare elaborate prin Proiectele de Implementare REACH (RIP). Helpdesk-ul de la ANSPCP se adreseaza, in special, necesitatilor intreprinderilor mici si mijlocii. Principala responsabilitate a agentiei in aceasta problematica este de informare a celor implicati, autoritati, industrie, organizatii si de constientizare a celor interesati, in special, a publicului general.

Planul european este ca peste 30.000 de substante existente sa fie procesate pe baza etapizarii, intr-o perioada de 11 ani (pana la sfarsitul anului 2012), incepand cu acelea comercializate in cea mai mare cantitate.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri