Reabilitarea litoralului românesc a costat peste 170 de milioane de euro

La începutul lunii august a fost începută ultima etapă a lucrărilor de reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre. Valoarea totală a proiectului este de 170.450.084 euro. Finanțarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune este de 145.680.660 euro. 

reabilitare plaja

Potrivit reprezentanților Romair Consulting, compania care coordonează proiectul, etapa finală constă în înnisiparea zonei Eforie Nord, primul pas în cadrul acțiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe țărmul românesc al Marii Negre. La înnisiparea plajelor se folosesc o tubulatură submarină care asigură extinderea cu aproximativ 60 metri a 1,2 kilometri de plaja și aproximativ 1,1 milioane metri cubi de nisip. Nisipul folosit pentru lărgirea plajelor este extras din Marea Neagră prin echipamente specifice și este pompat până la țărm prin conductele montate.

Comisia Europeană a aprobat în data de 22 martie 2013 unul dintre cele mai ambițioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)”. Până la această dată au fost executate 11% din lucrările proiectate pentru lotul Mamaia Sud, 50% pentru lotul Tomis Nord, 64% din lotul Tomis Centru, 40% din lotul Tomis Sud și 56% din lotul Eforie Nord.

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejați în urma reducerii riscului de inundare a proprietăților, precum și peste 32.000 de turiști care se vor putea bucura de o plaja extinsă.

De asemenea, proiectul aduce avantaje majore în domeniul socio-economic pentru cei peste 120 de operatori economici identificați care vor fi, de asemenea, protejati împotriva riscului de eroziune costieră.

Proiectul constă în lucrări de reparație a digurilor de larg existente, construcția de noi diguri de larg, reabilitarea și prelungirea digurilor de protecție, construcția de diguri de protecție a zonei înnisipate și a unor diguri îngropate, demolarea unor structuri existente și lucrări de înnisipare artificială pentru lărgirea plajei litoralului cu peste 60 de metri.

Citește și:

România și Bulgaria vor crea un muzeu subacvatic în Marea Neagră

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri