Reabilitarea cladirilor publice, urmatoarea provocare in eficienta energetica

Reabilitarea si renovarea cladirilor publice din punct de vedere energetica nu a starnit, pana acum, demersuri concrete, desi, in mod clar, Romania trebuie sa faca pasi in aceasta directie, obligata fiind sa transpuna in legislatie Directiva pentru Eficienta Energetica.

A existat acest program national de termoreabilitare termica, dar el a vizat pana acum doar cladiri de locuit multietajate. Au fost realizate lucrari la mai putin de 1% din blocurile din Romania in ultimii cinci ani. Ritmul este unul greoi. Probabil cladirile publice vor fi urmatoarele vizate. Aici procesul ar trebui sa fie unul mai facil”, a declarat, pentru Green Report, Madalina Dumitru, Regional Marketing Manager SEE Xella.

Potrivit rezultatelor studiului comandat de Xella 8% din cladirile din Romania nu pot fi reabilitate termic decat de la interior din considerente care tin de protejarea fatadelor unor cladiri. In aceasta categorie intra tocmai aceste cladiri publice precum si un numar important de imobile cu valoare istorica.

Xella a lansat un material de termoizlare gandit pentru a imbunatati performantele energetice a unor cladiri publice vechi fara a afecta fatadele acestora. Ulterior, produsul s-a dovedit a fi o solutie ideala pe mai multe planuri.

Credem ca si in Romania va trebui abordata aceasta tema a reabilitarii cladirilor istorice si a celor publice in viitorul cat mai apropiat si ne-am dorit sa aducem la nivel local aceasta solutie pentru a proteja valoarea arhitecturala a acestor imobile. In Germania s-a apelat in ultimii ani la solutii de acest tip ca urmare a numarului mare de lucrari executate in vederea renovarii cladirilor publice sau a caselor mai vechi din principalele orase. Noi credem ca se va ajunge in scurt timp ca si in Romania sa fie executate multe lucrari in acest sens”, a mai spus Madalina Dumitru.

Inainte de a lansa materialul oficial in Romania Xella a lansat un studiu amplu care a vizat piata de termoizolatii la nivel local.

 Am avut de asemenea multe discutii cu persoane autorizate care pot lua decizii in acest sens. Am discutat si cu diverse primarii. Ce am observat este ca exista pe plan cererilor internationale privind termoizolarea. Asadar, s-a format o piata pentru produse cat mai eficiente din punct de vedere energetic. Suntem siguri ca in scurt timp acest segment va evolua considerabil. In mod clar, in urmatorii sapte ani piata de materiale de constructii din Romania va trece prin transformari substantiale pentru a se adapta cerintelor internationale”, a mai spus reprezentantul Xella.

Potrivit acesteia, in Romania sunt dezvoltatori de spatii de birouri sau de centre de retail care vor sa realizeze cladiri cat mai adaptate normativelor care privesc consumul energetic al acestor cladiri.

Xella colaboreaza cu aceste companii, iar ceilalti dezvoltatori vor urma acelasi trend. Aceste companii internationale incearca sa respecte cerintele sau recomandarile europene indiferent de piata pe care activeaza. Exista asadar o cerere in piata, iar producatorii vor incerca sa o acopere”, considera Madalina Dumitru.

Chiar si la nivel de costuri pentru un dezvoltator se poate dovedi mai avantajos sa utilizeze solutii mai dezvoltate. Un dezvoltator care opteaza pentru blocuri de BCA zidarie termoizolanta sau pentru o placare minerala va observa in momentul cand va pune in opera aceste produse ce economii de costuri se pot obtine prin simplu fapt ca se poate reduce drastic consumul de mortar, acesta fiind doar un prim exemplu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri