”Nu va suparati, unde putem colecta pet-uri pentru reciclare?”, intreba astazi un tanar, sub privirile uimite ale organizatorilor "Recicloniadei" care se straduiau sa repuna pe picioare corturile luate de vant. Acesta a fost doar unul dintre studentii care nu s-au speriat de furtuna de vara si au mers la ”Recicloniada” aducand deseuri pentru a le colecta selectiv.
Aflata la cea de-a doua editie, ”Recicloniada” a adunat astazi, in spatiul ”Descult in iarba”, din Campusul Grozavesti, mai multi bucuresteni care au dorit sa se informeze cu privire la problemele de mediu ce afecteaza orasul.
Intr-o atmosfera prieteneasca, cei prezenti au putut afla de la voluntarii organizatiilor partenere cum pot sa actioneze responsabil impotriva deseurilor, poluarii apei, mizeriei stradala si cum pot sprijini spiritului civic si educatia ecologica.
Fiecare a putut degusta o limonada cumparata in scop caritabil de la voluntarii ”Pasi catre viata”, sau cafea si capuccino donand bani pentru caii de la Letea, si au primit gogosi de la organizatori.
Cei mai incantati de intitiativa au fost insa studentii campusului, care au adus pentru reciclare pet-uri, masini de calcat, telefoane vechi, baterii, neoane si chiar o plita electrica.
Economie de resurse prin colectare selectiva
”Cu cat lumea avanseaza si progreseaza producem tot mai multe deseuri si trebuie gasite solutii pentru diminuarea lor. Una dintre ele este reciclarea. Mai este una: sa ne punem intrebari atunci cand ne desfasuram activitatea in industrie sau productie despre cum putem evita cantitatile mari de deseuri”, a spus directorul general Apa Nova Bucuresti, Bruno Roche.
El a apreciat ca ”remarcabil” faptul ca, in Romania, subiectul reciclarii a fost preluat de societatea civila si de organizatiile nonguvernamentale.
Roche a atras atentia asupra deseurilor de care unii bucuresteni se debaraseaza direct in reteaua de canalizare, mentionand ca aceasta nu este groapa de gunoi a orasului, iar oamenii nu trebuie sa arunce in ea uleiuri uzate, anvelope, sticle si materiale de constructii.
Colectarea selectiva a deseurilor are numeroase avantaje atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru populatie. Acest sistem reduce cantitatea de gunoi, realizand prin reciclare o importanta economie de resurse.
Potrivit Eco-Rom Ambalaje, in Bucuresti exista peste 600 de puncte de colectare selectiva cu containere colorate. ”Romanii sunt obligati prin legislatie sa colecteze selectiv inca din anul 2005, dar exista inca un numar semnificativ de comunitati care nu au acces la infrastructura de colectare selectiva sau la cea de salubrizare. Pe langa obligatia producatorilor de produse ambalate de a colecta selectiv exista si obligatia populatiei, sunt prevazute si amenzi si, incepand de anul acesta, inclusiv autoritatile locale sunt pasibile de sanctiuni”, a explicat Lorita Constantinescu, director de comunicare al Eco-Rom Ambalaje.
Biciclete pentru bucuresteni
”Recicloniada” a cuprins sesiuni de informare despre programele verzi care au loc in Bucuresti anul acesta, iar cei prezenti au primit harta punctelor de colectare selectiva si Harta verde a Bucurestiului.
De asemenea, bucurestenii s-au putut inscrie la proiecte de voluntariat la ateliere de lucru cu arta din obiecte reciclate. Amatorii de miscare au avut la dispozitie bicicletele oferite de Asociatia Green Revolution.
”Recicloniada” este un eveniment din cadrul campaniei de constientizare “Tu faci Bucurestiul”, derulata de Apa Nova. Printre asociatiile partenere s-au numarat Eco-Rom, Environ, Ecoteca, MaiMultVerde, Let’s Do It, Romania!, Descult in iarba, Green Revolution si Pasi catre Viata.