Previziunile sumbre privind declanșarea unor războaie în întreaga lume pentru apă sunt doar un mit, susține Therese Sjomander Magnusson, expert în cadrul Institutului Internațional al Apei din Stockholm (SIWI), potrivit Reuters.
Deși apa este fundamentală pentru dezvoltarea și securitatea națională și poate duce la apariția unor situații ostile, „foarte puține” dezacorduri au condus la un conflict, a afirmat Therese Sjomander Magnusson. „Este un mit că apa conduce la război”, a declarat duminică Sjomander Magnusson, directorul SIWI pentru managementul apelor transfrontaliere, pentru Thomson Reuters Foundation în marja unei conferințe privind apa la nivel mondial organizată la Stockholm.
Ea a afirmat că în ultimii 50 de ani au existat peste 1.800 de acțiuni privind bazinele transfrontaliere — care includ atât conflicte, cât și cooperări. „Doar șapte dispute au implicat violență. În același timp, au fost semnate peste 200 de acorduri și tratate asupra apelor transfrontaliere”, a adăugat experta suedeză.
Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite publicat în luna martie, se estimează că la nivel mondial va exista un deficit de 40% de rezerve de apă în următorii 15 de ani din cauza urbanizării, a creșterii populației și a cererii de apă pentru producția de alimente, energie și industrie.
Citește și:
„Cișmele pentru București”: o investiție în mediu și în calitatea vieții