Raul Pop: Se fac presiuni pentru a amâna taxarea depozitării la groapă a deșeurilor

Taxarea depozitării la groapa de gunoi ar putea fi amânată „încă puțin”, potrivit Secretarului de Stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Raul Pop. Măsura ar fi urmat să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2017, după amânări succesive. Numeroși specialiști insistă că este principalul neajuns al legislației actuale în domeniul gestionării deșeurilor.

taxarea depozitării la groapă

Raul Pop a explicat care ar fi rolul taxării depozitării la groapa de gunoi:

Este un instrument important pentru a motiva autoritățile publice locale să găsească soluții să prevină trimiterea la groapa de gunoi a deșeurilor [– cunoscută în termeni de specialitate ca] eliminarea prin depozitare.

Secretarul de stat a amintit că inițiativa ministerului de a introduce o astfel de taxă datează de mulți ani. În 2013, s-a dat o lege care a amânat-o pentru 2017. Situația nu este însă certă, potrivit reprezentantului MMAP:

Acum, sunt foarte multe presiuni ca ea să fie amânată încă puțin. Iată deci cum 5 pași făcuți în față au fost întârziați cu 4-5 ani, așa, dintr-un pix.

Taxarea depozitării la groapă, amânată în mod repetat

În 2005, guvernul a adoptat o ordonanță care prevedea că taxa urma să fie aplicată din 2014. Valoarea ei ar fi fost de 50 de lei pe tona în 2014, 80 de lei pe tona în 2015 și 120 de lei pe tonă în 2016. În 2013, însă, Parlamentul a amânat aplicarea ei pentru 2017.

În august 2015, fostul Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, declara că, începând cu ianuarie 2016, depozitarea la groapă ar fi urmat să fie taxată cu 80 de lei pe tonă, iar din 2017 – cu 120 de lei pe tonă. Guvernul a fost schimbat, iar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Actualul ministru, Cristiana Pașca-Palmer, susținea în martie 2016 că va urgenta taxarea depozitării la groapă, astfel încât măsura să se aplice încă din cursul anului curent, iar nu abia din 2017. Nici acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, aflăm acum de la Secretarul de Stat că, în continuare, se fac presiuni pentru amânare.

Constantin Damov, co-fondatorul Green Group, a sugerat o posibilă explicație a acestor amânări succesive:

Din păcate, ne aflăm într-un impas extraordinar. Cred că regula „poluatorul plătește” este înțeleasă de autoritățile locale și de către cei care stau în clădirea de vizavi (Palatul Parlamentului, n.r.) ca „poluatorul votează”. Şi asta a deformat dramatic tot ce se întâmăplă astăzi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri