Rasplatiti pentru ca au schimbat ceva

"Diferiti, dar impreuna". Acesta este numele proiectului care a luat marele premiu in cadrul celei de-a patra editii a Galei Societatii Civile si prin intermediul caruia, anul trecut, au fost angajate 73 de persoane cu dizabilitati intelectuale. Proiectul, castigator la sectiunea Servicii sociale pentru categorii defavorizate, apartine Fundatiei pentru Voi, singura organizatie neguvernamentala din Timisoara care ofera acest tip de servicii comunitare pentru adultii cu dizabilitati intelectuale.

Text de Ecaterina Procopov

La sectiunea "Protectia mediului", castigatoare a fost Organizatia "Mihai Eminescu Trust", pentru proiectul "Restaurarea zonelor umede din rezervatia Stejarii Seculari de la Breite, Sighisoara".

"Bunica a fost cea care mi-a zis ca toata viata va fi o lupta. Lupta pentru comunitate este cea mai frumoasa, iar noi am castigat-o prin acest proiect. Ne pregatim acum sa construim in Breite o casa cu acoperis verde", a spus directorul organizat iei, Fernolend Caroline.

Proiectul tanarului Dan Patzelt, "Eu nu blochez intersectia", a fost printre cele mai apreciate de juriu, motiv pentru care a primit un premiu special. "Campania a pornit dintr-o frustrare a mea, generata de lipsa de bun-simt a soferilor, care intra in intersectie, desi nu o pot traversa, si blocheaza traficul. De aceea, am decis sa-mi lipesc pe spatele masinii un mic sticker, cu mesajul www.EUNUBLOCHEZINTERSECTIA.ro", a explicat Patzelt.
Un alt premiu, in afara conconcursului, a fost acordat Asociatiei Tasuleasa Social. "Am vrut sa fim altfel decat alti jucatori din zona serviciilor comunitare, de aceea am ales drumul nebatatorit: un campus pe care l-am numit "Tara Tasuleasa", o comunitate pentru tineri s-a nascut in varful Muntelui Bargaului, langa Pasul Tihuta. Aici desfasuram proiecte comune intre tinerii din Germania implicati in actiuni sociale si cei din Romania fara posibilitati materiale", spun reprezentantii Asociatiei Tasuleasa Social.

Tot in cadrul Galei Societatii Civile, "Adevarul Verde" a premiat o tanara studenta, Liana Buzea, pentru proiectul "EcoAssist", inscris in competitie la sectiunea Protectia Mediului. Prin intermediul acestuia au fost amplasate cosuri pentru colectarea selectiva a deseurilor in ASE. Acum, programul este in curs de implementare si in alte trei universitati din tara.

Din juriu au facut parte, anul acesta, si Dana Deac (TVR 1), Catalin {tefanescu (TVR 1), Liviu Mihaiu (Academia Cata ven cu), Robert Turcescu (Realitatea TV si Europa FM), Mihaela Radulescu (Antena 1), Cristina Bortun (Institutul Goethe Bucuresti).

"Nu cred in tezaurul de intelepciune a romanilor, nu cred in patriotismul sau in dorinta lor de a schimba ceva. De ce? E suficient sa ma uit la cum se ara campurile cu PET-uri sau la cum arata orasele si raurile acestei patrii. Cred, in schimb, in oamenii care au participat la aceasta competitie, pentru ca avem nevoie de ei. Pentru ca ei cred in demnitate si in curatenie", a spus Catalin Stefanescu.

In competitia din acest an au fost inscrise 115 proiecte, apartinand unui numar de 74 de ONG-uri, trei grupuri de initiativa si trei persoane fizice. Valoarea fondurilor atrase de proiectele implementate in 2007 se ridica la 7,9 milioane de euro.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri