Evenimentul Zilei: Raportul Cernavoda, o aberatie nejustificata stiintific
Reprezentantii Greenpeace au fost luati la bani marunti ieri de catre locuitorii orasului Cernavoda, dupa ce, in urma cu doua saptamani, organizatia a dat publicitatii un raport conforma caruia sanatatea populatiei ar fi pusa in pericol de concentratiile mari de tritiu emise de Centrala Nucleara.
Atunci, doctorul Ian Fairlie le recomanda femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza copii sa plece din Cernavoda, iar localnicii care traiesc la mai putin de cinci kilometri de centrala sa nu consume produse din gradinile proprii.
In timpul intalnirii cu reprezentantii Greenpeace, fizician dr. Dan Galeriu a acuzat ca raportul intocmit de dr, Ian Fairlie "este o aberatie nesustinuta stiintific si reprezinta o jignire pentru stiinta".
Si doctorul Richard Osborne, venit din Canada, care a tinut sa sublinieze ca are trei copii si cinci nepoti ce s-au nascut si au trait langa o centrala nucleara, a dezvaluit ca la Cernavoda dozele de radiatii de tritiu sunt de o suta de ori mai mici decat limita legala acceptata la nivel international".
Reprezentantii Greeanpeace, afirmatii nefondate
Surprinsi de atitudinea vehementa a celor prezenti, reprezentantii Greepeace au intrebat "de ce aceasta reactie atat de emotionala?" A raspuns primarul Gheorghe Hansa, acuzandu-i ca ipotezele lor alarmeaza populatia, dar afecteaza si economia orasului. "Am senzatia ca cei 22.000 de locuitori sunt o minge de ping-pong intre niste excelente care nu si-au terminat treaba in laborator si au iesit sa se bata in strada", a afirmat edilul din Cernavoda.
"Am doi copii pe care i-am crescut dupa pornirea centralei si sunt sanatosi", a comentat un locuitor din Cernavoda.
60 de milioane pentru reducerea emisiilor de tritiu
Tot ieri, producatorul de energie Nuclearelectrica a anuntat ca se va investi, pana in anul 2011, intre 50 si 60 milioane de euro pentru dotarea Unitatii 1 de la Cernavoda cu o instalatie de reducere a emisiilor de tritiu generate de reactorul nuclear.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei
Adevarul: Expertii contesta poluarea cu tritiu
Raportul Greenpeace conform caruia emisiile de tritiu in aer si apa de la Centrala de la Cernavoda sunt daunatoare este contestat unanim de specialistii in producerea energiei electrice, acestia considerandu-l o forma de manipulare. In plus, autorii lui recunosc ca nu au facut masuratori la fata locului.
Autorul raportului Greenpeace, Ian Fairilie, a recunoscut ca nu a facut nicio masuratoare la Cernavoda, argumentand ca un studiu la fata locului ar fi costat sute de mii de lire. "Nu s-a facut nici macar un studiu comparativ, pentru a vedea daca exista mai multe cazuri de leucemie sau cancer in Cernavoda, fata de alte orase", a recunoscut Fairlie.
Profesorul de Energie explica
Profesorul universitar Petre Ghitescu, de la Catedra de Producere a Energiei Electrice, Universitatea Politehnica Bucuresti, explica cum a ajuns raportul sa vorbeasca de valori atat de mari ale radioactivitatii, care sunt departe de cele reale.
"Nivelul de radioactivitate prezentat e, de fapt, un scenariu, o situatie-limita teoretica. Cifrele sunt o extrapolare, pornind de la valori mult mai mici, masurate atunci cand centrala a fost deschisa. Calculul matematic a urmarit un grafic ascendent, pur teoretic", a argumentat Petre Ghitescu.
De asemenea, faptul ca in raport valoarea radioactivitatii este exprimata in bechereli nu este relevant, spun specialistii; trebuie luata in considerare doza pe care o ia omul, exprimata in milisiver (mSv). "In realitate, doza pe care o ia omul la Cernavoda este de 1000 de ori mai mica decat limita admisibila.
Apoi s-a mai spus in raport ca femeile gravide ar trebui sa stea la cel putin o raza de 10 km, ceea ce suna intr-un fel a politica de evacuare. Asta este inca o exagerare. Doza de evacuare reglementata prin rapoarte internationale este de un milion de ori mai mare decat doza existenta la Cernavoda", adauga profesorul Petre Ghitescu.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul