Dintre apele pentru scaldat din Uniunea Europeana (UE), 92,1 % indeplinesc standardele minime de calitate a apei prevazute de Directiva privind apa pentru scaldat, potrivit site-ului Comisiei Europene.
Aceste ape includ și lacul Serpentine din Londra, unde se vor desfasura in cadrul Jocurilor Olimpice,proba de maraton inot in ape deschise și proba de inot din cadrul triatlonului.
Datele despre calitatea apei de scaldat din UE se regasesc in Raportul anual privind apa pentru scaldat, intocmit de Agentia Europeana de Mediu (EEA) și de Comisia Europene.
Raportul descrie calitatea apei, inregistrata, in ultimul an, in peste 22. 000 de zone de scaldat (plaje, rauri și lacuri) din toata Europa.
Apa de scaldat din Romania, in standarde
Potrivit raportului, in 2011, si apele din Romania au indeplinit cerintele obligatorii in proportie de 100%.
„Imi face placere sa constat ca, in Europa, calitatea apelor pentru scaldat ramane, in general, superioara și s-a imbunatațit fața de anul trecut. O majoritate clara a europenilor este preocupata de probleme privind calitatea apei și dorește mai multe informații despre acest subiect. Prin urmare, trebuie sa acționam in continuare pentru a asigura adecvarea apelor noastre pentru toate utilizarile legitime – de la scaldat, la baut – precum și sanatatea ecosistemului acvatic global”, a spus comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, citat de europa.eu.
In 77,1 % din zone calitatea este excelenta, adica respecta cele mai stricte valori orientative, ceea ce reprezinta o imbunatațire de 3,5 puncte procentuale fața de datele anului trecut. Aproximativ 93,1 % din apele pentru scaldat costiere au fost clasificate ca fiind „suficiente”, sau respectand valori obligatorii mai puțin stricte, ceea ce reprezinta o creștere de 1 %. Mai puțin de 2 % din apele pentru scaldat au fost neconforme.
Cea mai buna apa, in Cipru, Croatia, Malta si Grecia
Cipru, Croația, Malta și Grecia au avut rapoarte excelente privind apa din zonele de scaldat; in toate aceste țari, peste 90 % din zonele de scaldat se conformeaza celor mai stricte valori orientative (calitate excelenta), iar restul respecta valorile obligatorii. La celalalt pol, Țarile de Jos, Bulgaria, Letonia, Luxemburg și Belgia au avut o proporție relativ scazuta a zonelor care se conformeaza valorilor orientative mai stricte, in special in cazul apelor interioare.
Calitatea apei in cele mai populare destinații de vara din Europa a fost, in general, buna, peste 90 % din zonele de scaldat conformandu-se valorilor obligatorii. In Spania, Italia și Portugalia, peste 80 % din zonele de scaldat au o calitate excelenta a apei.