Raport: Trecerea la soluții electrice pentru încălzire – imperativă

Încălzirea și gătitul pe bază de combustie generează un număr alarmant de decese prin intoxicație cu monoxid de carbon, comparabil cu accidentele rutiere din Europa de Vest, conform concluziilor unui studiu.

Un raport al organizației Coolproducts, realizat în colaborare cu Biroul European de Mediu (EEB), evidențiază o problemă critică în domeniul sănătății publice în Europa de Est: tehnologiile de combustie pentru încălzirea locuințelor sunt riscante atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea publică.

Biroul European de Mediu – cea mai mare rețea de organizații de mediu din societatea civilă europeană dedicată protecției mediului și promovării politicilor de dezvoltare durabilă – subliniază necesitatea unei tranziții rapide către surse de energie mai sustenabile pentru încălzirea locuințelor.

Biroul îndemă Uniunea Europeană să reevalueze politicile actuale și să adopte urgent soluții electrice și solare.

Sistemele bazate pe combustibili fosili duc, de asemenea, la 900-1.800 de răniri anuale cauzate de incendii.

Foto: Incendii provocate de îcălzirea cu fosili în România, Raport Coolproducts
Grafic: Incendii provocate de îcălzirea cu fosili în România. Sursa: Raport Coolproducts

Această situație necesită o revizuire urgentă a politicilor energetice și un angajament ferm din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru a renunța la tehnologiile dăunătoare, spune raportul.

Impactul negativ al sistemelor pe bază de combustibili fosili
Raportul subliniază că 83% dintre locuințele europene depind de sisteme de încălzire și gătit alimentate cu combustibili fosili și biomasă, ceea ce nu doar contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, ci și la o rată alarmantă de accidente și decese.

Estimările indică între 5.000 și 6.000 de decese în Europa de Est din cauza intoxicației cu monoxid de carbon, iar între 900 și 1.800 de răniți anual sunt rezultate din incendiile generate de aceste tehnologii.

Datele sugerează că realitatea ar putea fi chiar mai sumbră, deoarece multe cazuri de intoxicare și accidentare nu sunt raportate corespunzător.

  • În România, în 2022, s-au înregistrat 305 decese la adulți, 10 decese la copii, 702 răniți adulți și 40 răniți copii în legătură cu incendii provocate de tehnologii de combustie.
  • Între 2018-2023, Suedia a înregistrat cel puțin 6.572 de incendii și incidente de incendii cauzate de încălzirea și gătitul pe bază de combustie.
  • În Italia, între 2014 și 2019, s-au înregistrat un total de 1.743 de răniți din cauza gazului, 97% dintre aceștia provenind din utilizarea de către clienții finali.
Foto: Grafic victime ale încălzirii cu fosili în România, Raport Coolproducts
Grafic: Victime ale încălzirii cu fosili în România. Sursa: Raport Coolproducts

Subvențiile controversate pentru combustibilii fosili
Cu toate acestea, în 2022, guvernele naționale au alocat 3,2 miliarde de euro din fonduri publice pentru subvenții destinate încălzirii pe bază de combustibili fosili.

Aceste resurse sunt criticate de experți, care argumentează că sprijinul continuu pentru aceste tehnologii contravine evidențelor clare despre impactul lor nociv asupra sănătății și mediului.

Este de neconceput ca banii publici să continue să sprijine tehnologii de combustie care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea publică chiar în casele oamenilor!”, afirmă Davide Sabbadin, Director Adjunct de Politici pentru Climă și Energie la EEB.

„Investiția în alternative curate, regenerabile și mai ieftine nu mai este doar un lucru de dorit, ci o obligație morală pentru factorii de decizie politică.”

Consumul de energie pentru încălzire în funcție de sursa de energie în UE
Consumul de încălzire pe metru pătrat și pe locuință a scăzut din anul 2000 în statele membre UE datorită punerii în aplicare a unor coduri de construcție mai stricte, combinate cu stimulente financiare pentru promovarea reabilitării termice a locuințelor existente și a adoptării unor sisteme de încălzire mai eficiente: de exemplu, cazane cu condensare pe gaz, pompe de căldură sau cazane pe peleți.

Reducerea consumului de încălzire pe metru pătrat a fost în medie de 1,4%/an în UE între anii 2000 și 2021.

Aceasta a fost de peste 2%/an în 6 state membre: Luxemburg, România, Slovenia, Letonia, Germania și Irlanda.

  • Gazul natural este principala sursă de energie pentru încălzirea gospodăriilor în UE, cu o pondere relativ stabilă (40% în 2021, 38% în 2010 și 37% în 2000).
  • Energia electrică a ajuns la 6% în 2021, după ce a rămas stabilă la 5% între 2000 și 2010.
  • Petrolul este eliminat treptat (-14 puncte), dar rămâne semnificativ în unele state membre, cum ar fi Cipru.
  • Lemnul progresează (+13 puncte).

*Date colectate de Odysee – Mure, proiect al Agenției Europene pentru Mediu.

Necesitatea unei tranziții rapide
Raportul Coolproducts subliniază necesitatea urgentă de a prioritiza finanțarea pentru soluții electrice de încălzire și gătit, în special în Europa Centrală și de Est.

Aceste regiuni au nevoie de un sprijin adecvat pentru a accesa Fondul Social pentru Climă, care ar putea ajuta gospodăriile cu venituri medii și mici să facă tranziția către tehnologii mai sigure și mai sustenabile.

Investiția în soluții electrice, cum ar fi energia solară și pompele de căldură, nu este doar o opțiune viabilă, ci o necesitate imperioasă.

Asigurarea unui mediu mai sigur, mai curat și mai accesibil din punct de vedere energetic trebuie să devină o prioritate pentru toți factorii de decizie politică din Europa.

Raportul este, în același timp, și un apel la acțiune pentru a conștientiza riscurile asociate cu tehnologiile de combustie.

Este esențial, spune documentul, ca statele membre ale UE să reevalueze politicile actuale și să se angajeze în soluții inovatoare care să protejeze sănătatea publică și să contribuie la un viitor mai sustenabil.

#tehnologiidecombustie #securitateenergetica #subventiifosile #sanatatepublica #greenhouseemissions #cleanenergy #householdfires #fossilfuels #publicsafety

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri