Raport secret al Bancii Mondiale: Biocombustibilii au cauzat criza hranei

Biocombustibilii sunt cauza cresterii preturilor la hrana cu 75%, mult mai mult decat se estima initial, conform unui raport confidential al Bancii Mondiale, obtinut de The Guardian.

Raportul nepublicat se bazeaza pe cele mai detaliate analize ale crizei de hrana, analize conduse de un economist recunoscut la nivel mondial din cadrul unei institutii financiare internationale.

Ponderea de 75% contrazice guvernul Statelor Unite care sustine ca producerea biocombustibililor din plante nu contribuie cu mai mult de 3% la cresterea preturilor la hrana. Raportul va adauga presiune asupra guvernului SUA si a celor europene, care au apelat la combustibili bio din plante pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si reducerea dependentei de petrol.

Se crede ca raportul, care a fost realizat in aprilie 2008, nu a fost publicat pentru a se evita punerea intr-o situatie penibila a presedintelui Bush.

"Acest raport ar pune Banca Mondiala intr-o situatie de conflict cu Casa Alba", a aratat o sursa citata de The Guardian.

Vestea vine intr-un punct critic al negocierilor la nivel mondial in ceea ce priveste politicile referitoare la biocombustibili. Liderii tarilor G8 se vor intalni saptamana viitoare in Japonia, unde se va discuta cu siguranta despre criza de hrana.

Raportul mai pune presiune si asupra guvernului Marii Britanii, care urmeaza sa dea publicitatii raportul propriu, Gallagher Report, despre impactele biocombustibililor. Publicatia britanica a aratat nu de mult ca studiul britanic va arata ca producerea de combustibili din plante a avut "un rol semnificativ in cresterea preturilor la hrana" la niveluri record.

"Liderii politici par ca intentioneaza sa suprime si sa ignore probele puternice care demonstreaza ca biocombustibilii reprezinta un factor major in recentele cresteri de preturi la hrana. Este imperativ necesar sa stim tot ce se intampla. In vreme ce politicienii se concentreaza pe grupurile de lobby ale industriei, oamenii din tarile sarace nu isi permit sa manance", a declarat Robert Bailey, consultant la Oxfam.

Cresterea preturilor la hrana a impins peste 100 milioane de oameni din toata lumea sub limita saraciei si a dus la revolte din Bangladesh pana in Egipt, estimeaza Banca Mondiala. Ministrii din guvernele acestor tari au descris problema cresterii preturilor la hrana si petrol ca "prima criza economica reala a globalizarii".

Presedintele Bush a legat cresterea preturilor la hrana de cererea in crestere din India si China, dar raportul obtinut de la Banca Mondiala contrazice teoria. "Cresterea rapida a veniturilor in tarile in curs de dezvoltare nu a dus la o crestere a consumului de grane si nu a constituit un factor major in cresterea preturilor la hrana", arata studiul.

Chiar si secetele succesive din Australia, arata raportul, au avut un impact marginal. In schimb, studiul sustine ca politicile UE si SUA pentru biocombustibili au avut de departe cel mai mare impact asupra furnizarii de hrana si cresterea preturilor.

Din luna aprilie, toate tipurile de benzina si motorina din Marea Britanie trebuie sa contina 2,5% biocombustibil. UE a luat in considerare cresterea acestei ponderi la 10% pana in 2020, dar acum se confrunta cu probe clare ca acest lucru nu va face decat sa creasca si mai mult preturile la hrana.

"Fara cresterea productiei de biocombustibil stocurile la nivel mondial de porumb si grau nu ar fi scazut atat de mult, iar preturile in crestere din cauza altor factori nu ar fi fost mai moderate", se arata in raportul Bancii Mondiale.

Preturile la hrana examinata in studiu au crescut cu 140% din 2002 pana in februarie 2008. Raportul mai estimeaza ca preturile energiei si a fertilizatorilor a influentat cu doat 15% aceste cresteri, in vreme ce biocombustibilii sunt responsabili pentru 75% din cresterile inregistrate in aceasta perioada.

Raportul mai arata ca productia de biocombustibil a deranjat pietele de hrana pe trei mai cai. In primul rand a redirectionat granele de la hrana la combustibil, cu aproape o treime din porumbul Statelor Unite folosit in prezent pentru etanol si aproximativ jumatate din uleiul vegetal produs in Europa mergand spre productia de combustibil.

Apoi, fermierii au fost incurajati sa lase terenurile pentru productia de combustibili, iar in al treilea rand, situatia a generat speculatii financiare pe pietele de grane. Raportul mai puncteaza ca biocombustibilii produsi din trestie de zahar, in care se specializeaza Brazilia, nu au avut un impact dramatic.

Suporterii biocombustibililor sustin ca acestia sunt o alternativa verde pentru dependenta de petrol si alti combustibili fosili, dar pana si acest lucru a fost contrazis de anumiti experti, care spun ca acest lucru nu se aplica productiei din SUA de etanol din plante.

"Este clar ca anumiti biocombustibili au impacte catastrofale asupra preturilor la hrana. Tot ceea ce facem prin sustinerea acestora este sa mentinem preturile mari la hrana si nu facem nimic impotriva schimbarilor climatice", a declarat David King, fostul consultant pe probleme stiintifice al guvernului britanic.

spot_img

Ultimele știri