Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Raport PwC: 2011, anul ”goanei dupa aur”

Pretul ridicat al aurului se va mentine in 2011, iar majoritatea producatorilor de aur intentioneaza sa mareasca volumul de metal pretios extras, se arata in ultimul raport al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Potrivit concluziilor cheie ale raportului ”Global Gold Price Survey”:

• 82% dintre producatorii de aur se asteapta ca nivelurile productiei lor de metal pretios sa creasca in urmatorul an.

• Aproape 75% dintre companiile miniere care exploateaza zacaminte de aur se asteapta ca pretul aurului sa creasca pana in ultimul trimestru al anului 2011. Cu toate acestea, actualul nivel al pretului aurului este in continuare, in termeni reali (ajustat la inflatie) mult sub nivelul celui atins in 1980.

• Reprezentantii companiilor miniere estimeaza ca pretul aurului se va situa intre 1400 si 3000 de dolari americani uncia, 40% dintre respondenti estimand aceasta valoare la aproximativ 1500 de dolari americani.

Cererea mare de aur impune ritmul alert

“Tinand cont de cererea mare de aur, va fi interesant de urmarit daca acele companii miniere care au identificat depozite aurifere marginale vor demara productia intr-un ritm mai rapid decat ar face-o in conditii normale de piata”, a comentat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, liderul Grupului pentru industria energetica, miniera si de utilitati din cadrul PwC Romania.

Sondajul PwC arata ca 70% dintre producatorii de aur intentioneaza sa foloseasca lichiditatile aditionale obtinute ca urmare a pretului ridicat al aurului pentru identificarea unor noi depozite sau extinderea celor actuale pentru a asigura un grad ridicat de refacere a rezervelor de aur. Principalele strategii folosite sunt explorarea organica de tip brownfield (78%), adica extinderea unor exploatari deja active, explorarea organica de tip greenfield (54%), care presupune cautarea unor depozite noi de aur, si fuziunile si achizitiile (37%).

“Numarul fuziunilor si achizitiilor planificate este explicat partial de corelatia dintre cresterea cotatiei internationale a aurului si sporirea activitatii de M&A”, a precizat Lupea. „Anul trecut s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului tranzactiilor in sectorul minier, o tendinta similara cu cea manifestata in 1980 atunci cand pretul aurului a fost la cel mai ridicat nivel.”

Ingrijorarile legate de fragilitatea monedelor, indeosebi cea a dolarului american si al monedei euro, contribuie la cresterea pretului aurului. Deficitele bugetare considerabile si gradul din ce in ce mai ridicat de indatorare al sectorului public in Statele Unite si Europa pun presiune asupra celor doua monede de circulatie globala. Drept urmare, din ce in ce mai multe state se indreapta spre rezervele de aur ca substitut la pastrarea rezervelor in valuta.

Tarile bogate in resurse naturale s-ar putea orienta din ce in ce mai mult spre investitiile in aur pentru a limita intarirea monedelor proprii (si prin urmare pentru a evita efectele negative asupra industriilor lor nelegate de exploatarea resurselor nationale naturale) si ar putea extinde masa monetara pentru a finanta achizitiile de metal pretios. Statele care nu se bazeaza pe exploatarea resurselor naturale, dar au o componenta puternica de export, ar putea adopta strategii similare tinand cont de faptul ca o valoare mai scazuta a monedelor locale le-ar ajuta la mentinerea competitivitatii exporturilor.

Hedging-ul pretului aurului continua sa fie nepopular in randul companiilor miniere. Sondajul PwC arata ca 26% dintre companii detin instrumente financiare derivate si contracte forward de vanzare pentru a contracara variatia pretului aurului, in crestere fata de doar 22 de procente in 2009, dar 64% dintre companiile care recurg la astfel de mijloace de protectie sunt nevoite sa le utilizeze ca o conditie explicita in contractele lor de finantare.

Pretul ridicat al aurului si perspectivele pozitive pentru 2011 inhiba recurgerea la instrumentele financiare derivate asa cum arata companii precum Barrick Gold, AngloGold Ashanti, si Resolute Mining care si-au lichidat portofoliile de instrumente financiare derivate in 2010.

 

spot_img

Ultimele știri