Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Europenii, ingrijorati de riscurile forajului maritim, dupa catastrofa din Golful Mexic

Autoritatile europene devin tot mai nelinistite de actualele proceduri de forare la adancime, dupa rapoartele aparute in urma catastrofei ecologice din Golful Mexic, informeaza Euractiv.

Un raport al Comisiei parlamentare britanice pentru energie si schimbari climatice, publicat in urma cu o saptamana, identifica deficiente serioase in securitatea si responsabilitatea pentru potentiale dezastre ce ar putea interveni la puturile de forare din Marea Nordului. 

Companiile petroliere foreaza deja in patru zone din regiunea Shetlands si sute de sonde noi sunt asteptate sa intre in functiune in urmatorii ani.

Cu toate ca raportul britanic s-a impotrivit unui moratoriu in ceea ce priveste forajul la adancime in Marea Nordului, cea mai mare zona petroliera offshore din Europa, documentul a exprimat serioase indoieli fata de actualele masuri de siguranta. De asemenea, comisia recomanda extinderea principiului ”poluatorul plateste”, pentru a se asigura ca populatia nu ajunge sa finanteze eventuale dezastre ecologice viitoare. 

UE vrea sa modifice legislatia

Marlene Holzner, purtator de cuvant pentru comisarul UE pentru energie Günther Oettinger, a declarat ca UE a luat in considerare aceeasi masura intr-o etapa de consultare ce ar putea culmina cu noi propuneri legislative. 

”Vom aborda toate aceste probleme. Este vorba despre raspunderea companiilor, cand trebuie sa plateasca, cat de mult si in ce conditii, problema planurilor de urgenta si a capacitatii financiare. Toate acestea sunt subiecte pe care vrem sa le rezolvam in acest pachet de masuri care va fi gata, speram, inainte de sfarsitul vacantei de vara”, a spus Holzner. 

Intr-un comunicat emis in octombrie, anul trecut, Comisarul pentru Energie a recomandat acordarea de licente noi pentru foraj numai in cazul in care companiile de petrol ar putea demonstra ca au un plan de interventie, precum si mijloacele financiare necesare pentru a plati daunele aduse mediului in cazul unui accident. De asemenea, oficialul a solicitat ca platforme petroliere controlate de catre autoritatile nationale sa fie evaluate de experti independenti, iar companiile petroliere sa fie raspunzatoare pentru daunele aduse mediului intr-o zona de 200 mile marine de coasta.

In SUA, un capitol publicat in avans din raportul mult asteptat al US National Oil Spill Commission a emis critici usturatoare fata de masurile de precautie de la platforma Deepwater Horizon, din Golful Mexic.

”In lumina potentialelor consecinte, nu mai este acceptabil sa ne bazam pe un sistem care necesita ca persoana potrivita sa observe datele potrivite la momentul potrivit si sa inteleaga semnificatia situatiei, in paralel cu alte activitati si responsabilitati simultane de monitorizare”, se arata in document. 

Cititi si:

Halliburton si BP, proces penal pentru catastrofa ecologica din Golful Mexic

Bilantul poluarii cu petrol din Golful Mexic

 
Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri