Pierdem peste doi ani din viață din cauza aerului poluat, iar o populație bolnavă, în special de boli pulmonare, este una incapabilă să susțină o evoluție sănătoasă a societății, potrivit unui raport publicat luni.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și AerLive.ro lansează AerCurat pentru București, o campanie de informare și conștientizare cu privire la impactul poluării asupra sănătății umane, care analizează efectele poluanților atmosferici asupra afecțiunilor respiratorii, oncologice, pediatrice, cardiologice și dermatologice.
Cu sprijinul unei echipe de medici, Ecopolis a realizat un raport de cercetare pentru a arăta efectele nocive ale poluării asupra sănătății și a analizat datele privind sănătatea populației, corelate cu cele privind calitatea aerului pentru București, din platforma aerlive.ro.
Ecopolis a calculat impactul poluării aerului cu PM2,5 și PM10 asupra mortalității generale, mortalității post-neonatale și bolii ischemice a inimii pentru bucureșteni, prin aplicația AirQ+, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății.
În București, poluarea aerului este responsabilă pentru:
- 869 de morți au fost cauzate de expunerea pe termen lung la PM2.5
- 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM 2.5 pentru persoanele ce au boala ischemică a inimii
- 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10
Comparativ cu adulții, copiii sunt mult mai vulnerabili la efectele poluării, având în vedere imaturitatea organismului, particularitățile sistemului imunitar, permeabilitatea mult mai crescută a țesutului pulmonar, se arată în raport.
- 93% dintre copiii cu vârste sub 15 ani și peste 600 de mil. de copii sub 5 ani respiră aer poluat, care le va afecta starea de sănătate și implicit dezvoltarea neuropsihică;
- Copiii au de 10 ori mai multe șanse decât un adult să fie afectați de poluare
- În 2019 poluarea a fost a patra cauză principală de risc de mortalitate prematură
- 26% dintre toate decesele de la copiii sub cinci ani din 2017 au fost cauzate de poluare.
- Două milioane de copii vor dezvolta astm din cauza poluării.
„Ne dorim ca acest raport să stea la baza fundamentărilor politicilor publice atât de necesare pentru îmbunătățirea calității aerului în București și să servească drept inspirație și pentru celelalte orașe ale României, care se confruntă cu problema calității aerului”, arată Oana Neneciu, director executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
„Oamenii sunt îngrijorați unde să-și ducă copiii la școală, să fie mai deștepți, dar cu cât va fi mai poluat aerul, cu atât ei vor avea o dezvoltare neurocognitivă mai proastă”, arată Radu Țincu, Medic Primar Terapie Intensivă -Toxicologie și coordonatorul pentru sănătate al campaniei.
Raportul poate fi citit aici: aerCURAT_raport