Un grup de oameni de știință din Finlanda a inventat o nouă tehnologie sustenabilă care transformă rămășițe de lemn în fibre textile.
Prin tehnologia numită Ioncell, pot fi fabricate fibre textile din materiale ca lemnul, ziar reciclat, cartoane și textile vechi din bumbac, care pot fi transformate în rochii, eșarfe, jachete sau suporturi de iPad.
Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda spun că procesul este mai prietenos cu mediul decât obținerea bumbacului sau a fibrelor sintetice și se folosește de lemn care ar fi altfel irosit.
La o gală recentă, prima doamnă a Finlandei a purtat o rochie fabricată cu ajutorul tehnologiei din rămășițe de fag finlandez.
UNECE: practicile industriei de fashion cauzează o urgență ecologică și socială
Deși Ioncell a fost dezvoltat de chimiști și ingineri de la universitățile din Aalto și Helsinki, profesorul Pirjo Kaariainen a declarat că este important ca hainele să fie făcute de către designeri.
„Oamenii vor haine care arată bine și îi fac să se simtă bine, așa că nu există altă opțiune decât de a face un design bun. Trebuie să facem o schimbare sistemică în care materialele sustenabile sunt integrate în sistem și oameni pot cumpăra cu ușurință haine frumoase și confortabile care nu cauzează probleme de mediu.”
Industria fashion se află sub tot mai multă presiune legat de activitățile sale, care au un impact devastator asupra mediului. Industria cauzează 10% din emisiile globale de carbon și utilizează aproape 70 de milioane de barili de petrol în fiecare an pentru a fabrica fibre de poliester, acestea având nevoie de peste 200 de ani pentru a se descompune și fiind una dintre sursele principale ale microplasticelor care ajung în mediul înconjurător și îl contaminează.
Ana Portela, designer de fashion care promovează materialele ecologice, a declarat pentru BBC News că articolele de îmbrăcăminte sustenabile purtate de oameni celebri au un impact pozitiv asupra consumatorilor, care trebuie să „conducă revoluția” prin utilizarea puterii lor de cumpărare pentru a încuraja companiile să producă linii de îmbrăcăminte prietenoase cu mediul.
„Trebuie să avem o abordare diferită a înțelegerii noastre legate de ce este fashion-ul. Acest lucru ar putea însemna achiziționarea de produse second-hand, produse cu o origine certificată, utilizarea unor fibre naturale mai eficiente cum ar fi cânepa, achiziționarea unui sac de filtru pentru mașina de spălat pentru a opri accesul microfibrelor în sistemul de apă sau presarea companiilor să facă mai bine.”
Cercetătorii vor să debuteze o linie de producție pilot pentru noua fibră până în 2020 și speră că articolele de îmbrăcăminte obținute din rămășițe de fagi vor fi disponibile în 2025.