Designerul sud-corean Lee Seungsoo a proiectat un zgarie-nori in forma de rama, care va reduce poluarea, in acelasi timp putand fi folosit ca suport pentru gradina de legume.
Numit “Rama urbana”, zgarie-norul are o structura cilindrica, inclinata si curbata, care se extinde orizontal deasupra orasului. Partea de sus a cladirii este compusa din tuburi ce contin sol, ceea ce permite cultivarea plantelor.
Aceasta zona verde va ajuta la curatirea aerului si va asigura recolte pentru locuitori”, explica Seungsoo.
O centrala producatoare de energie va fi amplasata in subsolul cladirii. Aceasta instalatie va procesa gunoiul orasului transformandu-l in biomasa ce poate fi utilizata ulterior pentru generarea de energie electrica, atat pentru consumurile constructiei dar si pentru reteaua publica. Biomasa va fi folosita pentru a aproviziona cu nutrienti solul utilizat pentru cultivarea plantelor de la nivelurile superioare. „Solul este transportat periodic jos la statia de energie si amestecat cu biomasa. Trebuie lasat sa stea ceva timp pentru a-si reface rezervele de nutrienti, spune Seungsoo. Atunci cand procesul este incheiat, acesta este transportat inapoi la nivelul superior, iar solul de acolo este mutat jos pentru a fi regenerat.
Faptul ca Seungsoo s-a inspirat din viata ramelor nu este intamplator. Ramele sunt unele dintre cele mai truditoare animale; aceste nevertebrate moi si alunecoase sunt ingineri subterani care strabat solul ingerandu-l si ulterior excretandu-l. Prin canalele sapate de rame apa si oxigenul pot patrunde in sol, iar dioxidul de carbon poate iesi, oferind conditii propice cresterii si dezvoltarii plantelor. In acelasi timp, ramele neutralizeaza substantele toxice, cu ajutorul enzimelor din tubul digestiv, fiind capabile sa izoleze metalele grele din siturile contaminate.
Deocamdata proiectul lui Seungsoo este in stadiul de concept, dar a castigat deja o mentiune de onoare in cadrul competitiei zgarie-norilor eVolo 2013.