Peste 20 de organizații neguvernamentale, active în domenii precum mediul, sănătatea, tineretul și serviciile sociale, se confruntă cu un blocaj financiar inexplicabil.
Deși au contracte semnate cu Primăria Municipiului Brașov, și-au finanțat din surse proprii activitățile convenite, acestea riscând să ajungă în incapacitate de plată din cauza nerambursării cheltuielilor.
Printre organizațiile neguvernamentale în cauză regăsim și câteva dintre cele care au obiective de mediu, cum ar fi:
- Asociația ORICUM – proiect „CULMEA”: Activism comunitar de mediu
- Asociația Kastel – „Iubeste Verde”
- Organizaţia GeoEcologică ACCENT – „Împreună pentru Muntele Tâmpa – simbol al Brașovului”.
În luna martie a acestui an a avut loc concursul de finanțare „Ghid Unic” pentru alocarea de fonduri nerambursabile din bugetul municipiului Brașov, conform Legii 350/2005.
Programul este dedicat sprijinirii inițiativelor ONG-urilor menite să sporească implicarea cetățenilor în comunitate prin dezvoltarea de metode care contribuie la îmbunătățirea calității vieții, întărirea sentimentului de apartenență la Brașov și promovarea culturii democratice locale.
Lista proiectelor câștigătoare, în cadrul concursului de finanțare organizat de primăria orașului Brașov, a fost publicată pe 29 aprilie, și a inclus 27 de proiecte cu o valoare totală de aproximativ 3 milioane de lei.
Lista completă o puteți consulta aici.
Proiectele selecționate acoperă o gamă variată de domenii, printre care proiecte de mediu, precum explorarea și descoperirea de comori ascunse în natură – un concurs cu premii; o competiție de reciclare, și relaxare în hamace în parc.
Printre alte proiecte care nu și-au primit fondurile caștigate prin concurs se numără și ateliere de educație cinematografică pentru copii, servicii sociale pentru persoane defavorizate și ateliere de educație civică.
Contractele de finanțare au fost semnate in luna mai, la scurt timp după concurs, iar ONG-urile au început implementarea proiectelor.
Conform ghidului de finanțare și al contractului, beneficiarii urmau să primească un avans de până la 30% din valoarea totală a finanțării, potrivit practicii obișnuite în programele de finanțare nerambursabilă.
Însă, pe 26 iulie, toți beneficiarii au fost informați că Primăria nu poate acorda avansurile, deoarece în ședința de Consiliu Local nu a fost votată rectificarea bugetară necesară pentru redistribuirea sumelor alocate concursului de proiecte către capitolele bugetare corespunzătoare (mediu, tineret, social etc.).
De la notificarea din vară, au avut loc mai multe ședințe ale Consiliului Local, ultima dintre acestea fiind pe 29 august 2024. În această ședință, consilierii locali s-au abținut de la votarea unei rezoluții esențiale pentru deblocarea situației, lăsând problema nerezolvată pentru societatea civilă.
Ce spun organizațiile?
Asociația Oricum – Sabina Baciu, director al festivalului CULMEA: Film și educație de mediu: „Deși am un contract semnat din iunie, până acum am împrumutat Primăria Municipiului Brașov cu peste 50.000 lei ca să pot derula activitatea. M-am împrumutat de la prieteni ca să pot duce activitățile la bun sfârșit, ca să îmi plătesc colaboratorii cu gândul că foarte curând acest blocaj – pe care nu îl înțeleg – se va debloca și voi putea să dorm un pic mai liniștită. Ce sens are un astfel de stres imens pus pe umerii mei? De ce am ajuns în punctul în care de 3 luni plătesc facturi din banii mei și nu primesc avansul de la finanțator, conform contractului semnat?”
Asociația Kastel – Virginia Alexandrescu, manager: „Proiectul Iubește Verde a fost realizat din punct de vedere financiar în proporție de 98% pentru evenimentele ce urmează să aibă loc între 2 și 7 septembrie, ceea ce implică faptul că Asociația Kastel a creditat Primăria cu suma de 60.000 lei, reprezentând avansul pentru proiect.
Această sumă ar fi trebuit să fie achitată în două tranșe până la data de 31 iunie. Restul de 40.000 lei ar fi trebuit plătit în termen de maximum 10 zile de la raportarea finală, respectiv până la data de 20 septembrie.
În situația actuală, ne confruntăm cu acumularea de restanțe la plata impozitelor pe salarii, din cauza nerespectării contractelor semnate de către Primărie.”
„Această întârziere ne împiedică să accesăm fonduri suplimentare, ceea ce ne plasează într-o situație financiară precară, cu riscul de a intra în colaps.”
Organizaţia GeoEcologică ACCENT – Pilbath G. Attila – președinte și manager de proiect: „Am demarat proiectului cu titlul Împreună pentru Muntele Tâmpa – simbol al Brașovului, ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare și informare a populației (localnici și turiști) privind importanța ariei naturale protejate Muntele Tâmpa (ANPMT), un simbol pentru Municipiul Brașov și totodată promovarea unei atitudini „prietenoase” faţă de natură şi faţă de speciile protejate de floră și faună din aria naturală protejată Muntele Tâmpa.
Din păcate neavând și alte fonduri, am cheltuit doar din cofinanțarea de 10% obținută din sponsorizări, iar din cauza situației create, din luna septembrie vom avea poprire pe conturi pentru neplata contribuțiilor la Bugetul de Stat pentru salariile echipei de proiect. Până în prezent avem o mare dezamăgire față de cei care ne reprezintă ca și comunitate.”
Green Report a contactat Primăria Municipiului Brașov pentru a obține un punct de vedere cu privire la situația creată, dar și pentru a înțelege dacă acest blocaj va fi soluționat în curând. Redăm răspunsul primit:
„Pentru alocarea sumelor conform ghidului unic pentru finanțările nerambursabile și contractelor cu asociațiile era nevoie de o rectificare bugetară la sfârșitul lunii iulie, în ședința de consiliu local din 28 iulie (a.c), dar proiectul de hotărâre a fost respins. Consilierii locali au reproșat că acest proiect de hotărâre este o rectificare mascată, deși pentru a face posibilă alocarea sumelor era nevoie ca cei 3 milioane de lei disponibili pentru proiectele din domeniile sociale, turism și mediu să fie redistribuite pe capitolele bugetare aferente.
La următoarea ședință, în luna august, a fost propusă în ședința de consiliu o formă simplificată care, de asemenea a fost respinsă.
Au fost acceptate amendamentele pentru două dintre asociațiile care avea două proiecte încheiate.
Este o neînțelegere între consilierii locali reprezentanți ai celor trei partide cu majoritate în Consiliul Local – PSD, PNL, USR, deși, paradoxal, au avut delegat câte un reprezentant în echipa de selecție a proiectelor.
Sperăm să se clarifice această situație în ședința de Consiliu Local de la sfârșitul lunii septembrie.”
În concluzie, pare că întreaga situație se rezumă la o confruntare politică între partide, pe barba ong-urilor care vor să aducă schimbări benefice pentru comunitatea brașoveană.
Unele dintre organizațiile nonguvernamentale au nevoie imediată de aceste fonduri, administrația publică este, momentan, incapabilă de a-și onora contractele și de a respecta legea.
Conceptele precum guvernanța deschisă, parteneriatul public – privat și dialogul social par utopii pentru liderii locali, mai mici sau mai mari.
Forumul Orașelor Verzi – anulat pe tăcutelea
În plus, edilii politici ai Brașovului au mai făcut o victimă verde în aceasta luna. Si anume, a 4-a ediție a Forumului Orașelor Verzi, o conferință de politici de mediu dedicată sustenabilității și politicilor locale și regionale, cu anvergură internațională, care trebuia să aibe loc între 2-8 septembrie.
O sursă din primărie a spus pentru Green Report că aprobarea evenimentul trebuia votată de consiliul local, ceea ce nu s-a întâmplat. Primăriei nu i s-a cerut niciun ban pentru aceasta conferință, ea urmând să fie finanțată de partenerii evenimentului, Green Report a aflat.
Unul dintre aceștia, abordat de Green Report și căruia i s-a promis anonimatul pentru a nu-și strica relația cu edilii, a spus ca nu i s-a comunicat nimic oficial, nici de la primarie, nici de la consiliu, dar ca nu crede ca ar mai fi îndeajuns timp în acest an să organizeze o asemenea conferință.
Fiind prea tarziu pentru organizarea Forumului Orașelor Verzi, conferința politicilor sustenabile a fost anulata prin tăcere și necooperare de către conducerea politică a Brașovului.
#societateacivila #administrativecrisis # finantareong #blocajbrasov #civilsociety #contractenerespectate #fov