Submarinul sovietic cu propulsie nucleară K-278 „Komsomoleţ” s-a scufundat în Marea Norvegiei în 1989. În urma unor măsurători recente, realizate din cauza îngrijorărilor legate de un potențial impact asupra industriei pescuitului din zonă, a fost descoperit un nivel alarmant al radiațiilor. Însă, spun experții, poluarea nu este periculoasă.
Scufundarea submarinului nuclear sovietic Komsomoleț, acum 30 de ani, a fost cel mai mare dezastru legat de submarine din toate timpurile, însă efectele acestuia sunt departe de a se fi terminat.
Cercetătorii norvegieni cred că au loc scurgeri de radiații din submarin, pe fundul mării. În timp ce două din cele trei probe colectate în timpul ultimelor măsurători nu au indicat deloc scurgeri, cea de-a treia probă a fost cea care i-a alarmat pe oamenii de știință. Nivelul de radiații era de 100.000 de ori mai mare decât într-o apă de mare necontaminată, potrivit Business Insider, care citează postul public norvegian NRK.
Norvegia colectează probe din apele din jurul submarinului încă din anul 1990. Între anii 1991 și 1993 au fost detectate concentrații mai ridicate de Cesiu-137 radioactiv. Analiza primelor probe din conducta de ventilare a submarinului a arătat că emisia de radiaţii de pe submarinul scufundat continuă. După cum apreciază oamenii de ştiinţă norvegieni, rezultatele ultimelor măsurători sunt mai mari decât nivelul constatat de o expediţie rusă în 2007.
Se presupune că scurgerea s-a produs din cauza corodării treptate a structurilor interne ale submarinului.
„Vom examina probele mai amănunţit după ce ne vom întoarce la ţărm. Nivelul de radiaţie înregistrat aici este de 100 Bq/”, a declarat Hilde Elise Heldal, şefa expediţiei.
„Noile date sunt importante ca să înțelegem ce risc de poluare reprezintă Komsomoleț”, a declarat Ingar Amundsen, șeful departamentului de Protecție față de Radiații și Siguranță Nucleară.
Norvegia este îngrijorată în special din cauza unui posibil impact asupra pescuitului comercial care se desfășoară în zonă.
„Monitorizarea ne ajută să asigurăm consumatorii că pot avea încredere în industria pescuitului din Norvegia”, a mai spus Hilde.
Potrivit experților, există un risc minim ca deșeurile nucleare să ajungă în lanțul trofic, grație faptului că prezența vietăților marine este limitată la acea adâncime, de 1,6 kilometri față de suprafața apei.
Submarinul de a treia generaţie K-278 „Komsomoleţ” a fost construit în 1983. La 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu la bord, submersibilul cu propulsie nucleară s-a scufundat în Marea Norvegiei. Din cei 69 de membri ai echipajului au murit 42 de persoane. Submarinul se află la o adâncime de aproape 1.700 de metri, conform publicaţiei ruse Vzgliad.