Radarul verde: Revista presei de mediu

Proiecte importante în energie, transport și protecția mediului sunt în centrul atenției, incluzând licitația pentru trenuri cu hidrogen, recordurile de importuri energetice și măsurile stricte pentru păduri. În paralel, Hidroelectrica și modernizarea căilor ferate continuă să facă progrese semnificative. Mai multe detalii în materialele zilei.

  1. Autoritatea pentru Reformă Feroviară scoate la licitaţie achiziţia a 12 trenuri cu hidrogen şi a serviciilor de mentenanţă. Valoarea contractului este estimată ca fiind între 1,596 miliarde de lei şi 2,468 miliarde de lei, transmite G4Media.
  2. Aproximativ 45% din suprafața totală a pădurilor a fost inclusă în zona de protecție strictă, conform prevederilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această decizie presupune interzicerea completă a exploatării lemnului, dar și a altor activități tradiționale, precum culesul de ciuperci, fructe de pădure sau alte resurse naturale utilizate de comunitățile locale. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a adresat Guvernului o solicitare oficială pentru a atrage atenția asupra impactului semnificativ pe care această măsură îl are asupra județului, aceasta va fi discutată pe 5 decembrie la București, anunță Gazeta de Sud.
  3. Luni, 2 decembrie, Sistemul Energetic Național (SEN) a atins un nivel record de energie importată, înregistrând valori de 2.980 MW, urmate de 3.102 MW, provenind din Ungaria, pentru a acoperi consumul local. Această situație reflectă o insuficiență a surselor autohtone de energie, punând SEN într-o poziție dificilă. Capacitatea de schimb transfrontalier pe segmentul de import a fost solicitată la maximum, subliniind vulnerabilitatea actuală a sistemului energetic național în contextul creșterii cererii. Mai multe detalii în articolul de la Economedia
  4. În suburbia Oosterwold din Olanda, un proiect inovator îi provoacă pe cei 5.000 de locuitori să dedice cel puțin 50% din terenul pe care îl dețin agriculturii urbane, scrie Profit.ro.
  5. În perioada 2-16 decembrie 2024 inclusiv, la centrul Municipiului Bucureşti și la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pe raza cărora se află sediul social al solicitantului, se pot depune cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), anunță AgroTV.
  6. Trufele româneşti ar putea deveni tot mai rare şi chiar ar putea dispărea în următorii ani, din cauza braconierilor, care intră ilegal pe terenurile forestiere şi distrug fondul de resurse forestiere nelemnoase, atrage atenţia Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Detalii în articolul de la Ziarul de Iași.
  7. Hidroelectrica a recepţionat lucrările de retehnologizare pentru Hidroagregatul 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru. Prin retehnologizare, puterea a crescut de la 50 MW la 54,126 MW. Valoarea investiţiei pentru HA5 şi instalaţiile aferente este de 61,7 milioane de lei, din care costurile efective pentru retehnologizarea hidroagregatului au fost de 51,5 milioane de lei, scrie Economicanet.
  8. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat luni, 2 decembrie, că a fost semnat acordul de mediu pentru modernizarea căii ferate București-Craiova pentru viteze de până la 160 km/oră pentru trenurile de călători și 120 km/oră pentru trenurile de marfă, anunță ClubFeroviar.ro.

#trenuricuhidrogen #energiesustenabila #protectiapadurilor #dezvoltaresustenabila #proiecteverzi #energygrid #greennews #revistapresei #radarulverde #stiri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri