Radarul verde: Revista presei de mediu

În ediția de astăzi a revistei presei de mediu relatăm evenimentele recente, de la incendiul încă activ de la combinatul chimic Oltchim, la noi recunoașteri UNESCO și sancțiuni de mediu. În sectorul energetic cresc considerabil facturile, iar Reactorul 1 de la Cernavodă se pregătește pentru retehnologizare. Aceste subiecte și multe altele sunt detaliate mai jos.

  1. Deși Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea a anunţat, duminică, stingerea incendiului de pe combinatul chimic Oltchim. După aproape 60 de ore de la izbucnire, luni dimineață a revenit cu un comunicat în care a transmis că incendiul nu a fost lichidat încă, transmite News.ro.
  2. Începând de sâmbătă, 27 iulie, România are două noi dosare incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși, de la Târgu Jiu și „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”, anunță Turnul Sfatului.
  3. Reactorul 1 de la Cernavodă va fi închis în 2027 pentru retehnologizare, la finalul primului ciclu de exploatare. Recent, acesta a fost închis din cauza unei avarii la una dintre pompe. Reactorul a fost repornit după remedierea avariei, scrie Digi24.
  4. Garda de Mediu a amendat cu 70.000 de lei operatorul economic responsabil cu implementarea proiectului autostrăzii Ploieşti-Buzău, după ce comisarii au descoperit cantităţi importante de reziduuri din obţinerea mortarului sau a betonului, şi mixturi asfaltice, arată G4Media.
  5. Facturile pentru energia electrică vor fi chiar și de cinci ori mai mari în luna august, deși prețul a fost plafonat de guvern din 2022. Detalii suplimentare în articolul de la HotNews
  6. Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea a declarat că fumul degajat de incendiul care a avut loc recent la depozitul de sortare a deșeurilor de la combinatul chimic Oltchim nu este toxic. Au fost făcute măsurători la stațiile de monitorizare a calității aerului care au concluzionat că nu au fost depășite valorile limită, anunță AGERPRES.
  7. România încearcă să limiteze producția prosumatorilor în plină criză energetică, deși Transelectrica, operatorul național de transport al energiei electrice, arată că producția internă nu acoperă aproape în niciun moment cererea din partea consumatorilor, motiv pentru care vom fi nevoiți să importăm energie electrică de pe piețele externe. Mai multe în articolul de la Panorama
  8. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou cod galben de caniculă pentru București și alte 12 județe din țară pentru săptămâna în curs. Vezi care sunt județele aflate sub cod galben accesând știrea de la Adevărul.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri