Radarul verde: Revista presei de mediu

Pe agenda zilei se află decizii europene importante, inițiative locale și descoperiri remarcabile: România și Bulgaria ajung în fața Curții de Justiție pentru probleme de epurare a apelor, UE reglementează importurile legate de defrișări, iar gospodăriile țărănești vor putea vinde produse tradiționale fără firmă. Totodată, România înregistrează un record în energia solară, iar un mega-coral descoperit în Pacific stabilește noi repere pentru biodiversitate.

  1. Comisia Europeană a decis joi să trimită Bulgaria şi România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea integrală a obligaţiilor de colectare şi epurare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE), conform unui comunicat de presă al Executivului European, transmite Economica.net.
  2. Uniunea Europeană impune companiilor care produc, vând sau distribuie, importă sau exportă produse precum mobilierul, cacao, soia, ulei de palmier sau cauciuc să demonstreze că acestea nu provin din terenuri defrișate sau că nu au contribuit la degradarea pădurilor. În cazul Europei este vorba de lemn, sau carne de vită care poate proveni de la cirezi crescute pe terenuri obținute din defrișări. În ciuda problemelor, multe de natură penală, pe care România le are în legătură cu defrișările necontrolate, țara noastră, asemeni Chinei, a intrat în categoria „fără risc”, anunță ȘtirileProTV.
  3. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a finalizat și trimis pentru aprobare un ordin care reglementează funcționarea gospodăriei țărănești care furnizează produse de origine ce nu sunt din carne. Gospodarii își vor putea vinde legal preparatele tradiționale, cum ar fi conservele de casă sau gemurile, chiar în fața porții, fără să fie nevoiți să își deschidă o firmă, scrie Realitatea.net.
  4. O echipă de la Apele Române Jiu, în colaborare cu Asociația CSR Nest, a desfășurat o acțiune de amploare pentru curățarea râului Jiu. Au fost colectate 100 de tone de vegetație acvatică, lemn, mâl și deșeuri, inclusiv PET-uri din zona barajului plutitor Log Boom de la Rovinari, județul Gorj, anunță Pandurul.ro
  5. Parlamentul European și-a reafirmat poziția de lider al schimbărilor climatice, adoptând o rezoluție cu mesaj puternic în ajunul summitului COP29 de la Baku. Însă dezbaterile aprinse au evidențiat tensiuni interne semnificative și poziții divergente. În timp ce unii europarlamentari cer acțiuni climatice radicale, alții avertizează asupra consecințelor economice pentru UE, criticând dur agenda ecologistă. Detalii în articolul de la Green Report.
  6. Conform unui studiu efectuat în șase țări europene mari, peste jumătate din ambalajele de plastic ale alimentelor sunt inutile. Studiul, citat de Yahoo News, a evaluat la 29,8 miliarde ambalajele alimentare evitabile utilizate timp de un an de zile pe teritoriul UK. Cercetarea a vizat mai multe țări și datele arată per total un tablou asemănător în toate statele analizate. Au fost luate în calcul 1.500 de produse alimentare și băuturi aparținând celor cinci mari retaileri prezenți în șase țări europene mari: Franța, Germania, Italia, Spania, Polonia și Marea Britanie, transmite G4food.
  7. Un mega-coral impresionant, descoperit în Insulele Solomon, ar putea avea o vechime de peste 300 de ani și este mult mai mare decât o balenă albastră. Structura sa, cu dimensiuni de 34 metri lățime, 32 metri lungime și 5,5 metri înălțime, îl plasează ca fiind de trei ori mai mare decât recordul anterior, deținut de un coral din Samoa Americană, cunoscut sub numele de „Big Momma”, anunță Digi24.

#apeurbane #energiesolara #defrisari #produsetraditionale #descoperirimarine #actiuniclimatice #plasticfreefuture #ecoinitiatives #greennews #revistapreseidemediu #radarulverde #stiriverzi

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri