Revista presei de astăzi aduce în atenție subiecte esențiale pentru mediu și sustenabilitate, de la evoluția rețelei naționale de colectare automată a ambalajelor și capturarea șacalilor în Delta Dunării, până la degradarea platformelor petroliere din Marea Caspică și ecoturismul în România. În plan internațional, summitul COP29 își propune să impulsioneze acțiuni climatice, în timp ce un tratat global împotriva poluării cu plastic este pregătit pentru adoptare. Totodată, turiștii montani sunt sfătuiți să fie precauți pe traseele din Bucegi, Ciucaș și Baiului, iar planurile de reducere a poluării în Craiova suferă întârzieri.
- Reţeaua naţională de puncte de colectare automată a ambalajelor creşte de la o lună la alta, 337 de noi RVM-uri (automate pentru colectare) au fost deschise numai în luna octombrie. Sistemul de Garanție Retur (SGR) a atins două recorduri, respectiv peste 2,4 miliarde ambalaje colectate şi o rată de reciclare de peste 82%, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Mircea Fechet, transmite Economica.net.
- Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Tulcea a capturat, până în momentul de faţă, circa 60 de exemplare de şacali din Delta Dunării, dintr-o cotă alocată de 350 de exemplare. Acţiunile pentru prinderea acestor mamifere este în plină desfăşurare deoare comunităţile locale din rezervaţie au reclamat pagube produse de şacali în gospodăriile private, anunță G4Media.
- Neft Daşları, o rețea de sonde petroliere conectate prin poduri și conducte la 100 km de coasta Azerbaidjanului, în Marea Caspică, este cel mai vechi sistem de platforme petroliere din lume. Supranumit „Atlantida lui Stalin”, acest oraș plutitor, unde lucrau odată peste 5.000 de oameni, se degradează treptat și riscă să devină un dezastru ecologic. Vezi galeria foto în articolul de la Digi24.
- Iubitorii ecoturismului sunt provocați să ia parte la o triplă bucurie: drumeție, degustare de bucate locale și recital de muzică. Toate acestea vor fi posibile în decursul a doar câteva ore, datorită unui eveniment pe care „Anii Drumeției” îl organizează sâmbătă, 23 noiembrie. Detalii despre eveniment în articolul de la Turnul Sfatului.
- Compania care asigură căldura craiovenilor va continua să folosească cărbune pentru o perioadă, iar locuitorii din cartierul Bariera Vâlcii nu vor respira un aer mai curat prea curând. La nouă luni de la lansarea licitației pentru o centrală pe gaze, proiectul de 200 de milioane de euro, finanțat prin PNRR, a fost anulat. Acesta prevedea construcția unei centrale de cogenerare de 295 MW pe gaze naturale, finalizată în doi ani, transmite Gazeta de Sud.
- Salvamontiştii din Prahova avertizează turiştii să nu se aventureze pe traseele de altitudine din munţii Bucegi, Ciucaş şi Baiului în condiţiile în care pe munte sunt ceaţă şi vânt puternic, dar şi strat de zăpadă. Salvatorii recomandă turiştilor să verifice site-ul salvamontului pentru a vedea dacă traseul pe care intenţionează să îl parcurgă este declarat închis sau deschis în sezonul de iarnă, anunță Realitatea.net.
- Summitul anual al ONU privind clima (COP29) a început luni, 11 noiembrie, la Baku, în Azerbaidjan, dar delegațiile multor țări sunt îngrijorate că victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA va împiedica progresul în limitarea încălzirii planetei. Vezi mai multe detalii în articolul de la Libertatea.
- Poluarea cu plastic are un impact grav asupra limitelor planetare, afectând clima, acidificarea oceanelor, biodiversitatea și sănătatea umană. La sfârșitul lunii noiembrie, reprezentanții statelor se vor reuni în Coreea de Sud pentru a finaliza un tratat obligatoriu împotriva poluării cu plastic, însă oamenii de știință cer măsuri mai axate pe reducerea producției decât pe combaterea deșeurilor, scrie Green Report.
#colectareselectiva #reciclare #ecoturism #poluarecuplastic #conservareabiodiversitatii #COP29 #zapada #energieverde #schimbariclimatice #environmentalprotection #greentransition #sustainablefuture #revistapresei #radarulverde #stiri #greennews