Radarul verde: Revista presei de mediu

Astăzi notăm subiecte de actualitate din energie, mediu și administrație locală: modificări legislative pentru operatorii energetici, inițiative de colectare selectivă în București, dezbaterea Codului Silvic, planuri pentru panouri solare în Brașov, investiții în irigații și vizita comisarului european pentru agricultură în România.

  1. Ministerul Energiei a modificat recent un proiect de ordonanță de urgență, eliminând două prevederi importante. Prima prevedere impunea operatorilor de distribuție a energiei electrice să realizeze anual un audit cibernetic pentru invertoare și rețelele informatice aferente centralelor fotovoltaice, inclusiv pentru cele ale prosumatorilor. A doua le oferea operatorilor de rețea dreptul legal de a prelua controlul tehnic asupra instalațiilor prosumatorilor și de a opri producția acestora, în anumite condiții, anunță Profit.ro.
  2. Ghenele tobogan din blocurile din Capitală trebuie desființate până la finalul anului și înlocuite cu zone pentru colectare selectivă conform Strategiei de Salubrizare a Municipiul București, adoptată încă din 2015. Însă, până la final de 2024 mai sunt două luni, iar ghenele în blocuri încă există. Nu e clar cine trebuie să se ocupe de ele: primăriile sau asociațiile de proprietari. Mai multe în articolul de la Digi24.
  3. Bucureștenii pot intra cu pisicile și cățeii în Primăria Sectorului 1, începând de miercuri, 6 noiembrie. În instituție vor exista castronele pentru animalele de companie, iar accesul se va face după reglementările legale în vigoare, anunță reprezentanții administrației de sector, transmite B365.
  4. România este în discuţii cu Banca Mondială şi cu Banca Europeană de Investiţii pentru o alocare suplimentară de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului de irigaţii. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat, miercuri, 6 noiembrie, în cadrul unui eveniment de specialitate, că anul acesta ne putem mândri că avem „autostrada apei” pe canalele de irigaţii, respectiv peste 2.800 de kilometri de canale cu apă, scrie HotNews.
  5. Primăria Brașov a demarat procedurile urbanistice pentru dotarea cu panouri solare a zece unități școlare de pe raza municipiului. Edilii și-au anunțat în primăvară intenția de a accesa o finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru dotarea cu panouri fotovoltaice a mai multor unități școlare care își vor reduce consumul de energie. Inițial, erau luate în calcul 27 de unități, dar după efectuarea expertizelor tehnice ale clădirilor, au mai rămas doar 10 unități, transmite BizBrașov.
  6. Activiștii de mediu trag un semnal de alarmă cu privire la distrugerea vegetației, în urma „operațiunilor de igienizare” și decolmatare făcute de autorități în zona fostelor canale agricole din Otopeni, inclusiv prin tăierea unor copaci protejați de lege. Aceștia spun că igienizarea canalelor nu trebuie să însemne distrugerea vegetației, așa cum prevede protocolul de colaborare încheiat între Primăria Otopeni și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Detalii suplimentare în articolul de la Buletin de București.
  7. Codul Silvic a fost subiectul unor dezbateri intense în Comisia de mediu a Camerei Deputaților, unde parlamentari, societatea civilă, sindicatele și Ministerul Mediului și-au prezentat viziunile privind protecția și gestionarea pădurilor. ONG-urile și organizațiile de mediu au propus conservare strictă și transparentă a pădurilor, în timp ce sindicatele, reprezentate de Federația SILVA, au cerut mai multă libertate în administrarea pădurilor pentru a proteja angajații. Ministerul Mediului a propus soluții de mijloc, bazate pe profesionalizare și reguli, încercând să echilibreze interesele ecologice și economice, transmite Green Report.
  8. Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a efectuat miercuri, 6 noiembrie, o vizită oficială în România, unde a participat la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români. Acesta și-a dorit să discute în cadrul conferinţei despre cele mai importante preocupări ale fermierilor români din ultimii ani și ultimele luni, precum și aspecte mai ample, care au un impact asupra agriculturii românești și europene, printre care evoluțiile pieței, fenomenele meteorologice extreme și viabilitatea economică a fermelor familiale, anunță AgroTV.

#comisareuropeanagricultura #dezbaterecodsilvic #energieverde #panourisolare #administratialocala #protectiapadurilor #agriculturadurabila #animaledecompanielaprimarie #irigatii #colectareselectiva #recycling #urbanmanagement #publicpolicy #stiriverzi #revistapresei #radarulverde #greennews

spot_img

Ultimele știri