Iată câteva dintre cele mai importante noutăți de mediu: în Timișoara, va fi introdus Abonamentul Verde pentru deșeuri vegetale, iar o fermă mare din România începe producția de îngrășămât organic. De asemenea, se impun noi amenzi pentru defrișările ilegale din parcul IOR, guvernul pregătește un program de iluminat public ecologic, iar problemele legate de gestionarea deșeurilor continuă în Argeș și București.
- În Timișoara, se lansează Abonamentul Verde pentru colectarea ecologică a deșeurilor vegetale din grădini în 2025. Acesta va avea un tarif lunar de 92,06 de lei, și va fi disponibil între 1 martie și 30 noiembrie. Utilizatorii primesc o pubelă de 240 de litri, iar deșeurile sunt colectate la două săptămâni și compostate la Depozitul Ghizela. Vezi care sunt localitățile în care va fi disponibil Abonamentul Verde în articolul de la Opinia Timișoarei.
- Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că proiectul de lege privind Codul Silvic a primit aviz favorabil de la Comisia pentru mediu și va fi analizat de comisiile pentru agricultură și juridică înainte de votul în Plenul Camerei Deputaților. Acesta a subliniat importanța protejării fondului forestier național, anunță G4Media.
- Cea mai mare fermă zootehnică din România a început activitățile la o nouă fabrică de compost, unde gunoiul de grajd va fi transformat în îngrășământ organic. Fabrica, dezvoltată în urma unui studiu de fezabilitate, va procesa anual 21.000 de tone de gunoi de grajd, producând peste 7.000 de tone de îngrășământ organic. Investiția totală se ridică la aproximativ 1,8 milioane de euro, transmite Profitro.
- S-a descoperit că gunoaie menajere din București sunt depozitate ilegal în Argeș. În comuna Oarja, stau grămezi de deșeuri de peste zece metri înălțime, neacoperite, peste care plouă, poluează solul și câmpurile agricole din împrejurimi. Garda de Mediu face controale la o companie pe care a mai amendat-o și în trecut pentru depozitarea neconformă de deșeuri, scrie Defapt.ro.
- Primarul capitalei, Nicușor Dan, anunță noi amenzi pentru cei care defrișează ilegal arbori din zona retrocedată a parcului IOR din București. În ultimele săptămâni au avut loc tăieri masive efectuate chiar de administratorul terenului, anunță Buletin de București.
- Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Mureș a emis acordul de mediu pentru finalizarea hidrocentralei de la Răstolița, un proiect început înainte de 1989. Mai multe ONG-uri de mediu se opun investiției deoarece 171 de hectare de teren urmează să fie eliminate din fondul forestier, iar 0,6 hectare vor fi defrișate din Parcul Național Călimani, aflat sub regim de protecție, transmite Libertatea.
- Ghidul de finanțare pentru programul de iluminat public ecologic a fost trimis marți, 5 noiembrie, spre publicare la Monitorul Oficial. Programul va beneficia de un buget de 500 de milioane de lei, iar finanțarea pentru București va fi de 60 de milioane de lei, anunță News.ro.
- Se menține alerta în județul Mehedinți după ce un tren de marfă, încărcat cu peste 1.000 de tone de benzină a deraiat marți seară. Combustibilul s-a scurs pe șine. Opt oameni din apropierea locului accidentului au fost evacuați și a fost transmis un mesaj Ro-Alert, transmite ȘtirileProTV.
#codulsilvic #deseurivegetale #abonamentulverde #iluminatpublicecologic #ghiddefinantare #fabricadecompost #wastemanagement #sustainableenvironment #natureprotection