Radarul verde: Revista presei de mediu

În actualitate, subiecte variate din sfera protecției mediului și energiei aduc în prim-plan noi proiecte și inițiative din România și din lume. De la programul Rabla pentru sobe și un posibil parc natural în Codrii Iașilor, până la soluții inovatoare pentru captarea emisiilor de dioxid de carbon, fiecare dintre aceste teme scoate la lumină provocările și oportunitățile din sectorul de mediu și sustenabilitate.

  1. Ministrul Mediului anunță începerea proiectului pilot Rabla pentru sobe care beneficiază de un buget de 500 de milioane de lei. Statul va finanța 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei, transmite Profit.ro.
  2. Primul parc natural din regiunea Moldovei ar putea fi Codrii Iașilor, o zonă verde cu arbori seculari din sudul orașului. Peste 36.000 de oameni au semnat o petiție prin care vor să protejeze pădurea Bârnova – Repedea. Un prim pas important pentru obținerea titlului de parc natural a fost făcut în weekend, când 13 cercetători au prezentat studiul de fundamentare științifică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Studiul va fi depus la Academia Română pentru expertiză, apoi se vor face demersuri la Ministerul Mediului, anunță Gândul.ro.
  3. România nu va renunța la lemnul de foc, declară ministrul Mediului. Romsilva a vândut anul acesta aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preţ mediu de vânzare de 282 lei/mc, iar pe stoc mai sunt 500.000 de metri cubi. Acesta a mai declarat că lemnul este o resursă regenerabilă, scrie Digi24.
  4. Potrivit șefului Dispeceratului Energetic Național, Virgiliu Ivan, capacitatea energetică instalată suplimentar în România în acest an se ridică la 1.000 MW, în special din surse regenerabile. Conform datelor în timp real ale Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), puterea totală instalată în România este de 18.560 MW. Aceasta nu include și capacitățile energetice finalizate care se află în teste, transmite Economica.net.
  5. În 2024, s-au vândut aproximativ 4,8 miliarde de ambalaje cu garanție, din plastic, aluminiu sau sticlă. Rata de returnare, însă, este de 50% în cazul ambalajelor din plastic, 48% pentru recipientele din metal și 47% pentru cele din sticlă. Cum garanția este de 50 de bani, înseamnă că aproape 1,3 miliarde de lei, echivalentul a 250 de milioane de euro, nu au fost recuperați de clienți. Banii rămân la compania Returo, scrie HotNews.
  6. Din ce în ce mai mulți români aleg să-și renoveze locuințele astfel încât să reducă consumul de energie și emisiile de carbon ale acestora. În articolul de la Green Report descoperi cum poți să treci de la consum la eficiență și cât costă să ai o locuință performantă energetic.
  7. Timișorenii care vor să se debaraseze legal de deșeurile voluminoase le pot preda la cele patru centre gestionate de RETIM ale Primăriei Timișoara. Aceste locații acceptă o gamă largă de articole voluminoase de uz casnic pentru a asigura tratarea și procesarea ecologică a acestora. Cantitatea preluată gratuit este de 5 metri cubi pentru fiecare persoană, pe lună. Vezi unde sunt cele 4 centre în articolul de la Opinia Timișoarei.
  8. Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au inventat un material sub formă de pulbere care poate deveni un aliat important în lupta cu emisiile de dioxid de carbon. Doar 200 de grame din această pulbere gălbuie pot capta 20 de kilograme de CO2, cât absoarbe un copac într-un an, anunță Spotmedia.
  9. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil în România – utopie sau realitate?” invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.

 

#energieregenerabila #rablapentrusobe #parculcodriiiasilor #ecoinovatie #reciclareresponsabila #transportsustenabil #conferinta #GreenReport #climateaction #carboncapture #wastemanagement #sustainableliving

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri