Radarul Verde: Revista presei de mediu

Peisajul economic și social din România continuă să fie marcat de decizii și evoluții semnificative, care au impact asupra sectoarelor cheie. Printre principalele subiecte abordate recent se numără măsurile guvernamentale, inițiativele locale și provocările legate de mediu și agricultură, toate într-un context economic în schimbare.

    1. Taxa de solidaritate impusă companiilor care furnizează imputuri agricole va avea un efect negativ și poate reduce eficiența măsurilor guvernamentale pentru sprijinirea fermierilor. Aceasta ar putea genera costuri suplimentare într-un sector deja afectat de seceta din această vară. Detalii suplimentare în articolul de la Adevărul.
    2. Proiectul metroului din Cluj-Napoca avansează, odată cu semnarea unui act adițional de către Ministerul Transporturilor, care prevede finanțarea prin obligațiuni verzi. Până în prezent, au fost investiți 288 de milioane de euro din fonduri guvernamentale, la care se adaugă 388.000 de euro din bugetul local al Primăriei Cluj-Napoca, potrivit  Ziare.com.
    3. Primarul sectorului 2 al capitalei, Radu Mihaiu, a anunțat că locuitorii cartierului Pantelimon pot sugera propuneri pentru amenajarea spațiului public prin intermediul platformei Furban Ro. Informații suplimentare despre platformă în articolul de la Buletin de București.
    4. Guvernul României ar putea aproba achiziția a 58 de trenuri electrice. Valoarea totală a achiziției este estimată la 661 de milioane de euro. În prezent, 38% din trenurile care circulă la noi în țară sunt electrice, scrie Economica.net.
    5. S-a deschis al 7- lea centru regional pentru colectarea ambalajelor cu garanție în județul Prahova. Noul centru are o capacitate totală de sortare și procesare pentru 820 de milioane de ambalaje, transmite Green Report.
    6. Un proiect de hotărâre depus la Primăria Sectorului 2 ar putea transforma pajiștea Petricani într-o arie protejată. Dacă proiectul va fi aprobat, pajiștea ar putea fi prima zonă protejată de acest fel din istoria capitalei, anunță G4Media.
    7. Guvernul a alocat în ședința de miercuri, 2 octombrie, fonduri suplimentarea pentru fermierii afectați de secetă. Valoarea fondurilor alocate este de 2 miliarde de lei, scrie Economedia.
    8. Prețul cafelei ar putea crește cu peste 10% în perioada următoare. Producătorii spun că recoltele sunt mai mici din cauza fenomenelor meteo extreme din acest an. Mai multe despre scumpirea cafelei în articolul de la Digi24.
    9. Companiile, autoritățile sau instituțiile care doresc să fie recunoscute pentru contribuțiile lor în domeniul sustenabilității și protecției mediului mai au la dispoziție doar o lună pentru a se înscrie la Gala Green Report 2024, cele mai prestigioase premii de mediu din România. Mai multe despre condiții și mod de înscriere în articolul Green Report.
    10. Conferința Green Report pe tema „Eat Smart, Eat Local – Cât producem și consumăm local” de pe 17 octombrie aduce în prim plan provocările și soluțiile pentru sectorul agricol din România în contextul obiectivelor europene de mediu și climă, precum și promovarea unei agriculturi durabile și responsabile. Dezbaterea va fi susținută de reprezentanți ai autorităților și asociațiilor de profil, producători, retaileri și alți stakeholderi din domeniu. Mai multe detalii pe site-ul conferinței.
    11. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil în România – utopie sau realitate?” invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.
Foto: Gala Green Report 2024
Foto: Gala Green Report 2024

#revistapresei #greennews #stiriverzi #agribusiness #agricultura #transportsustenabil #conferinta #gala #GreenReport #proiecteinfrastructura #fondurieurpene #sustenabiltatemediu #romaniaeconomy #europeanfunds #solidaritytax

spot_img

Ultimele știri