Radarul Verde: Revista presei de mediu

Revista presei de mediu de astăzi accentueaza impactul apei asupra comunităților locale, reacția industriei automotivelor la upgradarea standardelor legale de mediu și câteva vești bune din zona de business cu impact promițător pe calitatea aerului.

  1. Milioane de români nu sunt racordați la o rețea publică de apă, potrivit Ziare.com. În 2023, 77,1% din populaţia rezidentă a României populaţia era conectată la sistemul public de alimentare cu apă. Ponderea cea mai mare a populaţiei conectate s-a înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (96,7%), iar gradul cel mai redus de racordare s-a înregistrat în regiunea Nord-Est (52,5%).
  2. Marea Britanie închide azi, 30 septembrie, ultima sa centrală pe cărbune, devenind prima ţară din G7 care nu mai utilizează cărbunele pentru a produce electricitate, scrie Adevărul. Decizia a fost catalogată drept „o piatră de hotar extrem de importantă” în producția de energie.
  3. Volvo și alte zeci de firme îndeamnă UE să mențină interdicția din 2035 privind vânzarea motoarele cu combustie, scrie Economedia. Principalii producători auto din Europa, inclusiv Volkswagen – care a fost in inima scandalului pentru programarea frauduloasă a motoarelor diesel TDI produse în intervalul 2009-2015 cu impact direct pe calitatea aerului, nu se alătură apelului. 
  4. Peste 6.000 de oameni au fost evacuați din calea apelor, după vremea din acest weekend, anunță Digi24. Au fost înregistrate efecte ale vremii în 90 de localităţi din 27 de judeţe, unde copaci şi stâlpi doborâţi de vânt au avariat 11 maşini şi două case.
  5. Reglementările de mediu mai prietenoase cu natura ar putea duce la pierderea a milioane de locuri de muncă din industria auto europeană, potrivit unui document intern al producătorilor, aflăm de la PROTV. România angajează aproximativ 180.000 de angajați în branșă, ultima sa mare industrie, potrivit canalului mass-media.
  6. De la Bursa aflăm că OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat achiziţia mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice de la compania daneză Jantzen Renewables ApS. Tranzacţia a fost aprobată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe, iar proiectul urmează a fi dezvoltat în județul Teleorman. 
  7. Un nou cod portocaliu de inundaţii emis astăzi de hidrologi pentru râuri din judeţele Harghita, Mureş, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea, anunță Realitatea. Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), avertizează împotriva potențialelor scurgeri semnificative pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie. Alati de pe site în ce zone. 
  8. E bun sau nu noul program de subvenţie pentru panouri solare pentru locuinţe? O întrebare ridicată de Ziarul Financiar într-o dezbatere live. Unde ar fi mai bine să meargă banii statului în energie?
  9. Companiile, autoritățile sau instituțiile care doresc să fie recunoscute pentru contribuțiile lor în domeniul sustenabilității și protecției mediului mai au la dispoziție doar o lună pentru a se înscrie la Gala Green Report 2024, cele mai prestigioase premii de mediu din România. Mai multe despre condiții și mod de înscriere în articolul Green Report
  10. Conferința Green Report pe tema „Eat Smart Eat Local – Cât producem și consumăm local” de pe 17 octombrie aduce în prim plan provocările și soluțiile pentru sectorul agricol din România în contextul obiectivelor europene de mediu și climă, precum și promovarea unei agriculturi durabile și responsabile. Dezbaterea va fi susținută de reprezentanți ai autorităților și asociaților de profil, producători, retaileri și alți stakeholderi din domeniu. Mai multe detalii pe site-ul conferinței
  11. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil în România – utopie sau realitate?” invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.

    Foto: Gala Green Report 2024
    Foto: Gala Green Report 2024
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri