Știrile din ultimele zile anunță controverse privind tăieri de arbori în zona retrocedată a parcului IOR, dar și avertizări ale Ministerului Agriculturii în privința testelor rapide pentru pesticide. Aflăm și că la Buzău se fac teste pentru plantarea migdalelor de pământ în Parcul Crâng, dar și că vor fi disponibile noi finanțări prin PNRR pentru proiecte ecologice. Totodată, au fost anunțate măsurile guvernamentale pentru asigurarea energiei electrice și proiectul pilot propus de Ministerul Mediului pentru monitorizarea și amendarea celor care hrănesc urșii.
- Au apărut controverse după ce Romsilva a marcat copaci pentru tăiere în zona retrocedată a parcului IOR, în baza unui contract semnat cu o firmă care a închiriat teren pentru amplasarea unei terase. Citește ce zice comisarul național al Gărzii de Mediu despre legalitatea acestei acțiuni, în articolul publicat de G4Media.
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține că nu există teste rapide pentru depistarea pesticidelor din legume și fructe, iar prezentarea în spaţiul public a unor aşa-zise rezultate obţinute cu instrumente neomologate este dezinformare, anunță Digi24.
- La Buzău, în Parcul Crâng se testează plantarea unui nou soi de migdale de pământ, aclimatizat de Banca de Resurse Genetice şi Vegetale (BRGV). Scopul cercetătorilor este de a determina dacă planta se poate păstra în mediul natural, scrie Spotmedia.
- Ministerul Mediului anunță că a semnat și trimis către Monitorul Oficial (MO) ghidurile de finanțare pentru două noi programe ecologice în valoare de aproximativ 21 milioane de euro, parte din PNRR. Finanțarea va merge către instalații de producere a curentului electric, producerea biogazului din gunoi de grajd şi crearea de platforme pentru compostarea deşeurilor biodegradabile, în special a gunoiului de grajd. Pe 31 iulie se dă startul înscrierii proiectelor, conform AGERPRES.
- A fost deschis un dosar penal pentru poluarea râului Vâlsan din localitatea Brădetu (AG), casa aspretelui, o specie de pește rară, anunță Green Report.
- Printr-un proiect pilot, Ministerul Mediului propune amendarea cu 5000 de lei a celor care hrănesc urșii. Autoritățile vor monta panouri de informare și sisteme de supraveghere pe Transfăgărășan, iar amenda se va da în baza numărului de înmatriculare, scrie Rfi.
- Agenția pentru Protecția Mediului Dolj a dat undă verde amenajării parcului Cernele în municipiul Craiova. Terenul pe care urmează să fie amenajat viitorul parc are o suprafaţă de 62.584 metri pătrați, fiind în prezent „o zonă degradată, mlăştinoasă, cu terenuri virane”. Detalii despre amenajarea parcului Cernele în articolul de la Gazeta de Sud.
- Guvernul pregăteşte un plan cu măsuri imediate şi pe termen mediu, care să asigure energia electrică necesară consumului cetăţenilor şi economiei indiferent de condiţiile meteo. Citește despre în articolul de la Digi24.
(Foto reprezentativă: Crăpătură în asfalt, 1 august 2015 ©Tony Worrall Photography)