Radarul verde: Revista presei de mediu

Știrile de mediu din ultimele zile au evidențiat cât de poluante sunt incendiile de vegetație și triplarea numărului lor în România, de ce este crucială reciclarea corectă a deșeurilor electrice, cum un proiect hidroenergetic amenință mai multe arii protejate, eșecul relocării urșilor și noul cod galben de caniculă emis de autorități. 

  1. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat vineri că incendiile de vegetație au atins un nou record, indicând un nivel de trei ori mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă. Incendiile de vegetație poluează solul, apele și aerul, scrie Digi24. Articolul oferă detalii și despre locațiile cu cele mai vaste astfel de incendii și amenzile aplicate. 
  2. Deșeurile de echipamente electrice sau electronice nu sunt gunoi sau fier vechi, este esențial să avem grijă unde le predăm pentru reciclare. Acestea conțin compuși periculoși pentru mediu și sănătatea noastră, arată Știrile ProTV, într-un articol care educă pe marginea reciclării corecte.
  3. Ministerul Mediului spune că relocarea urșilor nu a îmbunătătit problema conflictelor om-urs și că au fost cheltuite sume imense pentru mutarea problemei dintr-o ogradă în alta, citează Spot Media.
  4. Organizațiile de mediu avertizează că reactivarea proiectului hidroenergetic de la Răstolița, unde există un baraj, ar produce un dezastru ecologic. Sunt în pericol 10 râuri, 170 de ha de păduri, 43 de arii naturale protejate, plus alte zone de protecție, anunță Știrile ProTv.
  5. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că aproximativ 6.000 de români pun o pâine pe masă din reciclarea de PET-uri iaar cei care răscolesc prin gunoaie după ele nu ar trebui amendați de Poliția Locală, scrie Ziare.Com. Potrivit ministrului, un cetățean ar fi fost amendat de poliție pentru răscolirea unui coș de gunoi pentru a extrage un PET.
  6. Conform prognozei emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 21-28 iulie, debitul Dunării la intrarea în țară va atinge valoarea de 4.000mc/s la finalul săptămânii viitoare, sub media multianuală a lunii iulie de 5.350 mc/s, potrivit AGERPRES.
  7. Prioritățile UE se reorientează spre industrializare și autonomie strategică. Noul obiectiv va lega aspirațiile de industrializare cu decarbonizarea până în 2050. Redefinirea priorităților nu contravine obiectivelor climatice, ci reprezintă o continuitate a acestora, anunță Libertatea
  8. Vremea caniculară continuă, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou cod galben pentru luni și marți în București și alte zece județe din țară, scrie G4Media.

(Foto reprezentativă: Peisaje urbane, 31 martie 2017 © Alejandro Doña)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri