În sinteza știrilor de astăzi aflăm despre: veniturile suplimentare generate din reciclarea ambalajelor, soluțiile pentru atenuarea schimbărilor climatice în capitală, amendarea firmei care reabilitează Cazinoul din Constanța de către Garda de Mediu, cum a ratat România înscrierea unui al treilea geoparc în patrimoniul UNESCO, Conferința Locală a Tinerilor români susținută de UNICEF, negocierea propusă de statul român la Bruxelles pentru extinderea termenului de închidere a minelor, și avertizarea cercetătorilor despre atingerea ferestrei pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius.
- Un studiu publicat de Earth System Science Data declară că încălzirea globală a atins un ritm fără precedent. Cercetătorii spun că limita de 1.5 grade Celsius, stabilită prin Acordul de la Paris din 2015, este aproape atinsă. Sunt, în schimb, și vești bune: emisiile de carbon au început să scadă, scrie Digi24.
- Reciclarea ambalajelor prin RetuRo generează oportunități de business pentru micii întreprinzători care servesc un public cu acces îngreunat la infrastructura de colectare. Vezi cum și-au făcut mai mulți români un job din reciclarea de peturi în articolul publicat de Știrile ProTV.
- Firma care reabilitează Cazinoul din Constanța a fost amendată de Garda de Mediu cu 50.000 de lei pentru felul în care a gestionat deșeurile, dar și pentru că nu a monitorizat emisiile poluante, anunță NEWS.RO.
- Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o prognoză specială pentru București, care durează până sâmbătă. Valul de caniculă va continua, dar vom avea parte de furtuni și descărcări electrice, citim in Adevărul.
- Caz unic în rețeaua geoparcurilor UNESCO – „Oltenia de sub Munte’’ putea fi al treilea geoparc UNESCO din România. Primăria Horezu Vâlcea, însa, s-a opus includerii acestuia în rețeaua mondială de geoparcuri și, astfel, proiectul a fost retras. Detalii suplimentare în articolul de la Adevărul.
- România va negocia la Bruxelles prelungirea perioadei în care se vor închide minele de cărbune, deși s-a angajat să renunțe complet la energia din cărbune până în 2023, anunță HotNews.
- Specialiștii de mediu propun câteva soluții pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice în capitală. Printre ele găsim amenajarea Centurii Verzi a capitalei, extinderea pajiștilor urbane, amenajarea malurilor Dâmboviței, îngrijirea corectă a arborilor și regândirea alveolelor pentru copaci, scrie G4Media.
- În perioada 24-28 iulie are loc Conferința Locală a Tinerilor privind schimbările climatice în România, sprijinită de UNICEF. Găsiți formularul de înscriere în articolul de la AGERPRES.
(Foto reprezentativă: Grădină japoneză din Grădina Botanică Missouri – U.S., 22 Septembrie 2013 © artistmac)