Radarul verde: Revista presei de mediu

În sinteza știrilor de astăzi aflăm despre: veniturile suplimentare generate din reciclarea ambalajelor, soluțiile pentru atenuarea schimbărilor climatice în capitală, amendarea firmei care reabilitează Cazinoul din Constanța de către Garda de Mediu, cum a ratat România înscrierea unui al treilea geoparc în patrimoniul UNESCO, Conferința Locală a Tinerilor români susținută de UNICEF, negocierea propusă de statul român la Bruxelles pentru extinderea termenului de închidere a minelor, și avertizarea cercetătorilor despre atingerea ferestrei pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius.

  1. Un studiu publicat de Earth System Science Data declară că încălzirea globală a atins un ritm fără precedent. Cercetătorii spun că limita de 1.5 grade Celsius, stabilită prin Acordul de la Paris din 2015, este aproape atinsă. Sunt, în schimb, și vești bune: emisiile de carbon au început să scadă, scrie Digi24.
  2. Reciclarea ambalajelor prin RetuRo generează oportunități de business pentru micii întreprinzători care servesc un public cu acces îngreunat la infrastructura de colectare. Vezi cum și-au făcut mai mulți români un job din reciclarea de peturi în articolul publicat de Știrile ProTV.
  3. Firma care reabilitează Cazinoul din Constanța a fost amendată de Garda de Mediu cu 50.000 de lei pentru felul în care a gestionat deșeurile, dar și pentru că nu a monitorizat emisiile poluante, anunță NEWS.RO.
  4. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o prognoză specială pentru București, care durează până sâmbătă. Valul de caniculă va continua, dar vom avea parte de furtuni și descărcări electrice, citim in Adevărul.
  5. Caz unic în rețeaua geoparcurilor UNESCO – „Oltenia de sub Munte’’ putea fi al treilea geoparc UNESCO din România. Primăria Horezu Vâlcea, însa, s-a opus includerii acestuia în rețeaua mondială de geoparcuri și, astfel, proiectul a fost retras. Detalii suplimentare în articolul de la Adevărul
  6. România va negocia la Bruxelles prelungirea perioadei în care se vor închide minele de cărbune, deși s-a angajat să renunțe complet la energia din cărbune până în 2023, anunță HotNews.
  7. Specialiștii de mediu propun câteva soluții pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice în capitală. Printre ele găsim amenajarea Centurii Verzi a capitalei, extinderea pajiștilor urbane, amenajarea malurilor Dâmboviței, îngrijirea corectă a arborilor și regândirea alveolelor pentru copaci, scrie G4Media.
  8. În perioada 24-28 iulie are loc Conferința Locală a Tinerilor privind schimbările climatice în România, sprijinită de UNICEF. Găsiți formularul de înscriere în articolul de la AGERPRES.

(Foto reprezentativă: Grădină japoneză din Grădina Botanică Missouri – U.S., 22 Septembrie 2013 © artistmac)

 

spot_img

Ultimele știri