Sinteza a știrilor de mediu se concentrează azi pe dezbaterea unei legi relevantă pentru proprietarii de panouri solare, atenuarea valurilor de căldură în anumite zone ale țării, monitorizarea resurselor de apă pe timpul secetei, scăderea drastică a interesului pentru autoturismele electrice in România, efectul „insula urbană” și măsurile pe care le propune ministrul Energiei pentru reducerea costurilor la energia electrică.
- Valul de căldură începe să se restrângă, începând de joi, în mai multe județe din nordul și centru țării, dar în sudul țării canicula va persista. Vezi care sunt județele care scapă joi de valul de căldură accesând articolul de la Știrile ProTV.
- Administrația Națională de Meteorologie (ANM) spune că au fost doborâte recorduri de caniculă. La 23 de stații meteo din țară, în perioada 1-16 iulie, au fost înregistrate temperaturi care au depășit maxima absolută lunară. La Botoșani, Cotnari și Odorheiul Secuiesc au fost depășite maxime care datau din iulie 1936, iar la Iezer, maxime care datau din iulie 1959, arată HotNews.
- Românii preferă autoturismele hibrid, în timp ce achiziționarea celor electrice suferă o scădere majoră. În perioada ianuarie – iunie, au fost înmatriculate 83.505 de autoturisme noi. Dintre acestea, 5.773 au propulsie electrică iar 29.208 au propulsie hibridă, scrie Digi24.
- Agenția Națională Apele Române (ANAR) informează că gradul de stocare a apei în principalele 40 de lacuri de acumulare este, în prezent, de 80%. Se monitorizează felul în care resursele de apă sunt alocate, cât și aplicarea planului de restricții deoarece avem, în continuare, 290 de localități în sistem centralizat unde apa este furnizată cu restricții, și alte 239 de fântâni secate în județele Iași, Vaslui, Botoșani, Vrancea și Neamț, anunță AGERPRES.
- Prețurile energiei electrice ating creșteri record în intervalele orare în care nu beneficiem de energia solară. Marți, 16 iulie, în intervalul orar 21:00 – 22:00, prețul energiei livrate a depășit pragul de 800 euro/MWh. Mai multe detalii despre creșterile de prețuri la energie în articolul publicat de Cuget Liber.
- Ministrul Energiei propune tarif diferit pentru cei care consumă energie electrică în timpul prânzului, când intră în rețea energie solară, pe care îi numește consumatori responsabili. Declarația a fost făcută după întâlnirea cu producătorii, distribuitorii de energie și reprezentanți ai Autorității Naționale de Reglementare din domeniu. Interviul integral în articolul de la EUROPA FM.
- Într-un interviu dat pentru Libertatea, climatologul Lucian Sfîcă a explicat ce înseamnă „insula urbană de căldură’’ și cum mutăm căldura din casă, afară folosind aerul condiționat. Diferența de temperatură între „insula urbană’’, aflată în centrul orașului, și periferie este de câteva grade. Astfel, anul trecut la Iași, în ziua în care s-au înregistrat 41 de grade în centrul orașului, la periferie erau 36 de grade. Acesta mai spune că temperatura aerului evacuat de aparatul de aer condiționat poate ajunge și la 45 de grade, fiind astfel unul dintre factorii care contribuie la creșterea temperaturii în orașe.
- Legea prin care românii care au panouri fotovoltaice sunt obligați să cumpere și unități de stocare nu a fost promulgată de șeful statului. După discuția avută cu organizațiile proprietarilor de panouri, care s-au arătat nemulțumiți de faptul că această lege va genera costuri suplimentare de mii de euro pentru gospodării, Klaus Iohannis a retrimis legea în Parlament. Mai multe detalii în articolul de la Libertatea.
(Foto reprezentativă: Priveliște aeriană a orașului São José de Rio Preto, Brazilia, 5 martie 2018, ©Ricardo Boni/MTur)