În această săptămână, se discută despre impactul importurilor de produse agroalimentare și fertilizanți din Rusia asupra securității alimentare a Uniunii Europene, iar Comisia Europeană propune măsuri pentru reducerea dependenței de acestea. În paralel, Ministerul Energiei al României își continuă negocierile pentru prelungirea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune. La nivel local, Primăria Sectorului 1 are costuri ridicate pentru gestionarea deșeurilor abandonate pe domeniul public, iar autoritățile poloneze își propun să simplifice Politica Agricolă Comună pentru a sprijini fermierii. Totodată, se remarcă progrese importante în domeniul energiei regenerabile și în infrastructura de foraj pentru gaze în Marea Neagră. Iată mai multe detalii despre aceste teme din presa de sustenabilitate si mediu a zilei.
1. Consiliul European avertizează că importurile de produse agroalimentare și fertilizanți din Rusia amenință securitatea alimentară a UE. În 2023, Rusia a furnizat 2,9 milioane de tone de alimente și peste 25% din îngrășămintele consumate. Pentru a reduce dependența, Comisia Europeană propune taxe vamale pentru circa 100 de produse. România a importat anul trecut produse agroalimentare rusești de 127,5 milioane de euro, majoritatea pentru îngrășăminte, anunță Economica.net.
2. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit la începutul săptămânii, la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene pentru a discuta extinderea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune. El a anunțat că ministerul va transmite oficial propunerea către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând ca cererea să fie înaintată formal Comisiei Europene și negocierile să continue, transmite Digi24.
3. Primăria Sectorului 1 cheltuie zilnic 7.474 de euro pentru colectarea deșeurilor abandonate pe domeniul public. În 2024, costurile totale au ajuns la 13,6 milioane de lei, sumă plătită operatorului de salubrizare pentru ridicarea, transportul și eliminarea deșeurilor aruncate ilegal pe străzi, trotuare și spații verzi. În acest context, primăria a intensificat controalele și a aplicat mai multe amenzi, scrie Buletin de București.
4. Președinția poloneză a Consiliului European și-a asumat responsabilitatea de a reduce birocrația din Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a facilita activitatea fermierilor. Ministrul polonez al Agriculturii, Czesław Siekierski, a anunțat sprijin pentru flexibilizarea planurilor strategice PAC și simplificarea procedurilor de soluționare a litigiilor, răspunzând astfel preocupărilor statelor membre privind regulile de mediu și climă. Vezi care sunt măsurile propuse în articolul de la Green Report.
5. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 92,5% dintre fermierii eligibili în cadrul Campaniei 2024. În perioada 2 decembrie 2024 – 3 februarie 2025, au fost aprobați 658.651 de fermieri pentru plăți finale în valoare totală de 478,88 milioane de euro (2,38 miliarde de lei), anunță Agroinfo.
6. Cel mai curat aer din România se află în Fundata, la 1.360 de metri altitudine, fiind cea mai înaltă așezare locuită din țară, situată între Munții Bucegi și Piatra Craiului, la doar 200 de kilometri de București. Stația meteo locală confirmă că aerul din Fundata este cel mai curat, datorită altitudinii mari și absenței surselor de poluare, scrie Adevărul.
7. Anul acesta vor începe forajele pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, ultimul pas înainte de extragerea gazului din zăcământul Neptun Deep. Platforma de foraj, adaptată special pentru a trece sub podurile din Strâmtoarea Bosfor și a putea ajunge în România, va fi transportată în curând în largul mării, transmite ȘtirileProtv.
8. Se construiește un parc fotovoltaic la Salina Cacica, în județul Suceava, printr-un contract semnat între compania Visual Fan (ALW), prin divizia Allview Solar Energy, și Societatea Națională a Sării. Proiectul va avea o capacitate nominală de 1,963 MWp și va furniza energie pentru salină, anunță Profit.ro.
#securitatealimentara #forajemareaneagra #PAC #costurideseuri #salinacacica #fermieriromania #blackseadrilling #renewableenergy #bureaucracyreduction #wastemanagement #greennews #radarulverde #revistapresei #stiridemediu