Radarul verde: Revista presei de mediu

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a dat undă verde pentru construirea unui număr considerabil de kilometri de autostradă și cale ferată. Între timp, schimbările climatice ne influențează din ce în ce mai mult viața – ne modifică facturile la energie sau ne determină să modificăm felul în care facem agricultură. Mai mult, în revista presei de azi:

  1. Peste 1.500 de kilometri de șosele și căi ferate au primit acord de mediu, în 2024, urmând să fie construite în anii următori, iar alți aproximativ 1.000 de kilometri de infrastructură rutieră și feroviară se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului, în vederea emiterii sau revizuirii actelor de reglementare, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, potrivit Agerpres.
  2. Cum ar fi dacă factura ta de electricitate ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice și a inegalităților? Tranziția energetică în Europa nu înseamnă doar panouri solare și turbine eoliene – înseamnă să facem sistemul să funcționeze pentru toată lumea. Facturile bine gândite și tarifele echitabile pot face ca energia curată să fie mai avantajoasă și mai accesibilă, însă prețurile de azi sunt împovărătoare pentru cei mai vulnerabili, potrivit unei analize publicate de Spotmedia.
  3. Schimbările climatice reprezintă o realitate incontestabilă, susținută de date științifice riguroase și măsurători precise, nu de simple opinii personale. Elena Mateescu, director executiv al ANM, observă într-o emisiune DC Anima cum ne-am putea adapta la această nouă realitate și ce eforturi s-ar putea face în diverse domenii ale politicilor publice.
  4. Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, luni seara, la ora locală 19:08, scrie Agerpres De la începutul anului, în România s-au produs deja opt cutremure cu magnitudini între 2,4 și 3,5.
  5. Castorii, o specie protejata, au provocat pagube unui clujean, al cărui teren a fost inundat în urma activității acestora, scrie G4S. Primăria este obligată să evalueze pagubele și să îl despăgubească, nefiind permisă strămutarea animalelor din mediul lor natural.
  6. Cel mai mare tarif pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită din România a fost înregistrat în luna ianuarie în Buzău, de către Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi canalizare, scrie Cotidianul.
  7. În timp ce primarii şi politicienii își fac campanii electorale prin piețele agroalimentare, aceștia taxează micii producători cu chirii chiar mai mari decât plătesc cei cu mici magazine din marile malluri din Capitală. Dacă un hipermarket plătește 50 de lei pe lună pentru un metru pătrat dintr-un mall, „mamaie“ care vinde pătrunjel în piață este taxată cu cel puțin 60 de lei, arată Ziarul Financiar.
  8. Kazahstanul a anunțată luni creșterea volumului de apă în zona de nord a Mării Aral, anterior aproape dispărută, un succes ecologic rar în această regiune din Asia Centrală lovită de poluarea umană și amenințată în mod special de încălzirea climei, relatează AFP, transmite Agerpres.

#revistapreseidemediu #GreenReport #radarulverde #stiridemediu #businessdemedu #environmentalnews #acorddemediu #electricitate #energie #schimbariclimatice 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri