Radarul verde: Revista presei de mediu

România va fi pusă într-o situație fără precedent – va trebui să retrocedeze zeci de mii de hectare de pădure și pășuni, în urma unei decizii CEDO. În același timp, primarii din România își dau seama de nevoia de spații verzi pe care o au locuitorii urbani și fac pași în acest sens. Edilii din Timișoara, Galați și Cluj-Napoca au anunțat noi proiecte de parcuri și păduri urbane. Comisarii gărzilor de mediu din țară încep să își anunțe bilanțurile pentru anul trecut.

1. România a primit un ultimatum din partea Curții Europene a Drepturilor Omului să restituie zeci de mii de hectare de păduri, pășuni, dar și case naționalizate, pentru care există hotărâri definitive. În caz contrar, va trebui să plătească despăgubiri de aproape 70 de milioane de euro. Majoritatea banilor ar fi pentru păduri din Maramureș revendicate încă din anii 2000 de Composesoratul de la Borșa. Statul român poate contesta decizia la Marea Cameră, relatează Știrile ProTV.

2. Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma amenajărilor realizate de primărie în zonele Lunei, Blașcovici și pe malul Begăi. Municipalitatea a amenajat primul parc după 15 ani, Parcul Lunei, pe o suprafață de 2.000 mp, care, timp de 30 de ani, a fost neîngrijită și folosită pe post de parcare sau rampă ilegală de deșeuri. Primarul are în plan să amenajeze alte trei parcuri în oraș, potrivit Buletin de Timișoara.

3. Primăria Galați a lansat o licitație pentru lucrările de amenajare a peste 65.000 de metri pătrați de păduri urbane în municipiu, investiție în valoare de peste 2,1 milioane de lei realizată cu fonduri obținute prin PNRR.`Este încă un proiect care contribuie la protejarea mediului și a sănătății oamenilor, așa cum sunt majoritatea investițiilor pe care le-am realizat în ultimii ani, cu respect pentru orașul în care trăim, pentru noi și pentru generațiile viitoare. Aceste păduri urbane vor contribui cu siguranță la consolidarea a ceea ce este știut deja despre Galați, și anume că avem aici un aer foarte curat pe care trebuie să îl protejăm prin tot ce facem’, a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, potrivit Agerpres.

4. Cluj-Napoca face un pas semnificativ spre transformarea urbană ecologică odată cu lansarea proiectului Parcul Est. Cu o suprafață de 54 de hectare, acest parc promite să devină cel mai mare spațiu de biodiversitate din România, un exemplu de integrare a infrastructurii urbane cu conservarea naturii. Proiectul include zone de relaxare, locuri de joacă, facilități sportive și trasee special amenajate pentru protejarea habitatului natural, reafirmând angajamentul orașului pentru un viitor sustenabil, după cum anunță Transilvania Business.

5. Pagubele înregistrate din tăieri ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva au totalizat 7,3 milioane de lei în primele trei trimestre ale anului 2024, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, relatează Digi 24.

6. Numai în decembrie 2024, comisarii Gărzii de Mediu Covasna au aplicat amenzi în valoare totală de 131.500 lei, în urma celor 39 de controale derulate pe raza județului, iar activitatea a două societăți a fost suspendată. Printre neregulile constatate s-au numărat: lipsa evidenței gestiunii deşeurilor, transportul deşeurilor fără formulare de încărcare/descărcare, etc, scrie Weradio.ro. Și Garda de Mediu Suceava și-a făcut bilanțul, iar anul trecut, a efectuat mai mult de 2.500 de controale, fiind aplicate amenzi de peste 3,3 milioane de lei, după cum arată Obiectiv de Suceava.

7. Un parc fotovoltaic de opt milioane de euro va fi realizat, anul acesta, la Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara, relatează Radio Timișoara. Parcul fotovoltaic se va întinde pe o suprafață de zece hectare pe un teren aflat la sud de aeroport. Managerul AITm Daniel Stamatovici, spune că sistemul fotovoltaic va avea baterii de stocare incluse.

8. A început perioada în care prețurile hainelor sunt reduse, iar românii se înghesuie la cumpărături. Însă experții ne sfătuiesc să fim mai cumpătați. Datele Parlamentului European ne arată că fiecare dintre noi aruncăm aproximativ 11 kg de haine la gunoi în fiecare an. Și asta după doar șapte purtări. De anul acesta, românii vor începe colectarea separată a textilelor. Europenii aruncă la gunoi 11 kg de haine în fiecare an, iar sectorul textil este printre cei mai mari poluatori ai planetei, atrage atenția Euronews.

#paduriurbane #parcuri #protectiamediului #urbanmodernization #wastemanagement #gardademediu #sustainabledevelopment #greennews #radarulverde #stiri #revistapresei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri